16.7 C
De Bilt

Peilschaalhuisje van Herwijnen te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is het Peilschaalhuisje van Herwijnen van 11.00-17.00 uur geopend voor publiek en is men van harte welkom. Daar wordt het verhaal van de Peilschaal verteld en krijgt u uitleg over het geraffineerde maar toch uiterst eenvoudige instrument waarmee in vroeger jaren dagelijks de waterstanden werden gemeten en geregistreerd.

Verhaal van de Peilschaal verteld door Wim de Fockert, de laatst levende waterwaarnemer

In het verhaal wordt u meegenomen in het leven van de laatste nog levende waterwaarnemer van Nederland, Wim de Fockert, ondertussen al 94 jaar maar nog vol praatjes. Hij heeft van 1959 tot 1989 elke dag het huisje bezocht om de klok van het mechanische instrument op te draaien en te zorgen dat de vastgelegde meetwaardes opgestuurd werden.  Die werden dan de volgende dag via de radio wereldkundig gemaakt zodat men op tijd wist wanneer het hoog water er aan kwam en men het vee binnen moest halen.

Een uniek huisje te midden van een veranderende wereld. De dijkversterking is in volle gang en een nieuwe dijk is in de maak. Maar het Peilhuisje, volgend jaar bestaat het 150 jaar, is nog altijd onveranderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio