Petbnb, hondenoppas, maar niet voor professionals.

Landelijk – Petbnb is een datingsite tussen mensen die een oppas voor hun hond zoeken en mensen die graag op honden passen. De site is opgezet voor mensen die hun hond niet graag naar een kennel of pension brengen en mensen die graag op honden willen passen.

Nu is er sinds het begin van de site wel het een en ander veranderd. Zo worden er op de site van Petbnb ook tips gegeven in een blog. Sommige hondenprofessionals vinden het jammer dat er vaak kortzichtig of discutabele weetjes beschreven worden. Geschreven vanuit een bepaalde denkwijze, waar niet iedere professional het mee eens is.

Niet welkom

De site is ook niet voor iedereen toegankelijk. Ben je een professionele hondenuitlaatservice of opvang, dan wordt je er eenzijdig van af gehaald. Hierbij blijken ook mensen die helemaal niet hun brood verdienen met opvang van honden. Iemand die klaagde dat ze niet meer bereikbaar was via Petbnb, kreeg te horen dat ze op een site hadden gezien dat zij professionele opvang deed en daarom niet meer welkom was op het platform. Na uitleg dat dit niet klopte en er géén professionele opvang werd gedaan, werd er niet meer op de mail gereageerd. Ondanks dat het account nog wel bestond, was deze persoon, die al vanaf het opstarten van Petbnb ingeschreven staat als oppas, en vele goede referenties onder het account had staan, niet meer vindbaar via de site van Petbnb.

Account geblokkeerd

Na een opmerking op de Facebookpagina van Petbnb, met de verontwaardiging over het feit dat het account niet meer vindbaar was en dat zij het niet met de gang van zaken eens was, is het account zonder enige mededeling, door Petbnb geblokkeerd. De inmiddels ex-oppasser vindt dat alles verder wel goed geregeld is via de site. Alleen het feit dat Petbnb de discussie niet aan gaat en bepaald dat zij een professionele oppas zou zijn, terwijl zij aan geeft dat dit niet het geval is, vindt ze erg onprofessioneel. Ook het feit dat het account zomaar geblokkeerd wordt, verontwaardigd haar. “Blijkbaar wil Petbnb niet in discussie wanneer een oppasser het niet eens is met de gang van zaken. Ook niet als de oppasser in kwestie aan geeft dat wat Petbnb zegt, niet klopt en dit ook aan kan tonen.”

Lijsten met linken

Dat Petbnb geen bedrijfsmatigheid wil op hun platform, blijkt ook uit de vele lijsten van dierenpensions en uitlaatservices op hun website die je eerder nog in heel Nederland zou kunnen zoeken.
Wanneer je op een link naar bijvoorbeeld een hondenpension in Den Haag klikt, krijg je, in plaats van dat honden pension of uitlaatservice, alleen de alternatieven van oppassers op Petbnb.

Op Petbnb vind je in ‘s-Gravenhage altijd wel een prive hondenuitlaatservice in de buurt. Baasjes hoeven dus geen beroep meer te doen op hun buren of op familie als ze ergens heen moeten. Petbnb hondenuitlaters nemen met alle liefde de zorg over voor de honden .

Bedrijfsmatig via Petbnb?

Toch zijn er misstanden over wanneer je als hondenoppas nu bedrijfsmatig bezig bent en wanneer niet. Bedrijfsmatig zijn, heeft niets te maken met of je wel of geen inschrijving bij de KvK hebt.

De RVO over Bedrijfsmatig huisdieren houden:

Wanneer bedrijfsmatig?

Fokt, verkoopt of verhandelt u huisdieren of vangt u huisdieren op? En doet u dat regelmatig? Dan houdt u bedrijfsmatig huisdieren. Een dierenspeciaalzaak en een dierenpension zijn hier voorbeelden van.

Weet u niet zeker of u bedrijfsmatig huisdieren houdt? Hieronder ziet u indicaties om dit te beoordelen. Ze hoeven niet allemaal te gelden.

  • U fokt niet om de dieren zelf te houden en ook niet voor uw familie en vrienden.
  • U verkoopt of levert de dieren af aan anderen dan familie en vrienden.
  • U vangt de dieren op tegen een vergoeding.
  • U heeft ruimtes speciaal ingericht voor de opvang, handel of fokken van de dieren.
  • U staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of u heeft een btw-nummer.
  • U adverteert.
  • U wilt winst maken met uw activiteiten.

Richtsnoer honden en katten

Voor honden en katten geldt in eerste instantie een getalsmatige indicatie. Heeft u 20 of meer dan 20 honden of katten verkocht, afgeleverd, opgevangen of gefokt? En deed u dit in een aaneengesloten periode van 12 maanden? Dan houdt u bedrijfsmatig huisdieren. Bij minder dan 20 dieren wordt u ook beoordeeld met de indicaties die hierboven staan. Voor andere diersoorten is er geen getalsmatig richtsnoer.

Adverteren en vergoeding kan al bedrijfsmatig zijn.

Puur alleen het opvangen van honden tegen een vergoeding en het adverteren bij Petbnb zou al bedrijfsmatigheid kunnen zijn. Heeft u pech dat er buren klagen over de honden in opvang, dan kunt u een onderzoek verwachten. Dit zal niet zo snel het geval zijn bij 3 honden in de vakantieopvang per jaar. Maar het getal is per onderdeel. Sommige oppassen doen meer dan alleen uitlaten of vakantie opvang. Zo kan het aantal dus al aardig oplopen. En mensen die honden uitlaten, hebben toch al snel meerdere klanten per dag.

Betaling naar aantal

Overigens krijgt Petbnb ook een deel van de betaling die gedaan wordt aan de oppas.
Er is een verschil in oppas-niveau. Hoe meer je oppast, hoe minder commissie Petbnb krijgt. Wanneer je heel weinig op een hond past dan is de vergoeding maar 15%, maar pas je heel vaak op, dan gaat de commissie omlaag tot maar 6%. Het gaat er uiteraard om, dat Petbnb er ook aan verdient.

Veilig voor de hond?

Wanneer men een oppas gevonden heeft, kan er eerst kennis worden gemaakt. Zo kun je zien of het klikt met de oppas. Maar hoeveel kennis van honden heeft de gemiddelde hondenliefhebber? Wie wel eens op een hondenforum leest, weet wat er voor vele verschillende antwoorden komen op een vraag van iemand over een bepaald hondengedrag. De één weet het nog beter dan de ander. Zo blijkt een hondenliefhebber, toch wel wat minder kennis over hondengedrag te hebben dan een honden(gedrag) kenner.

Er zijn veel oppassen waar de hond alles mag en als kind wordt behandeld. Wanneer het gaat om een makkelijke hond, kan dit goed gaan. Maar een hondenprofessional geeft aan, dat dit ook grote schade toe kan brengen bij een hond die wel degelijk duidelijke regels en grenzen nodig heeft. Deze kan erg onzeker worden wanneer er geen duidelijkheid is.

Een kind kun je uitleggen dat het bij de oppas iets wél mag, wat thuis niet mag. Maar de hond kan in verwarring raken als het bij de oppas heel anders gaat dan thuis. En is er de kans dat je zelf weer zaken moet afleren, die je als baas ongewenst vindt. Daarom is het van belang om goede afspraken te maken met de oppas over wat je wel en wat je niet wilt.

Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Ook is er geen zicht op wat een oppas met uw hond doet. Gaan ze wel wandelen? Wordt de hond goed verzorgt? Dit zijn toch wel zorgen die hondenbaasjes kunnen hebben wanneer zij hun geliefde hond bij een vreemde oppas achter laten. Er zijn uiteraard wel mogelijkheden om contact te houden.
Een foto via bijvoorbeeld de Whats App kan voor de baas erg leuk zijn. Maar meestal merk je het wel aan de hond of deze het naar de zin heeft gehad of niet. Ook kun je bij de oppassen referenties vinden van mensen die de hond daar al eens hebben laten logeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advocaat Gerard Spong ziet vervolgen ds. Kort als vanzelfsprekende gelijkheid

Den Haag/Krimpen aan den IJssel - In een Raadkamerzitting gisteren bij het gerechtshof in Den Haag heeft advocaat Gerard Spong, namens zijn cliënt Leon...

Eén UNESCO Werelderfgoed voor de Hollandse Waterlinies

Amsterdam - Op 25 juli heeft het Werelderfgoedcomité besloten om de Hollandse Waterlinies de werelderfgoedstatus te verlenen. Dit is de uitbreiding van het werelderfgoed...

Verbindingsweg A15 met A16 richting Breda weekend dicht

Rijkswaterstaat voert van vrijdag 6 tot en met maandag 9 augustus onderhoudswerkzaamheden uit op knooppunt Ridderkerk-Zuid, op de verbindingsweg van de A15 richting Rotterdam...

Vervroegde tweede prik voor twaalf- tot en met zeventienjarigen

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar, die op 16 augustus of later hun afspraak voor de tweede prik hadden staan, kunnen hun...

Volkshuisvestingfonds maakt verbetering bijna 22.000 woningen mogelijk

Vandaag is bekendgemaakt welke gemeenten en regio’s een eenmalige financiële bijdrage krijgen uit het Volkshuisvestingsfonds om woningen in kwetsbare gebieden te herstructureren. Hiermee investeert...

Eerste helft 2021: 50.000 kilo cocaïne met bestemming Nederland onderschept

De Douane en internationale opsporingsinstanties hebben in de eerste helft van 2021 ruim 50.000 kilo cocaïnedrugs bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag...

Gerard Spong in actie voor Leon tegen willekeur OM rondom discriminatie LHBTI’s n.a.v. aangifte tegen dominee Kort Mieraskerk

Rotterdam – De Nederlandse topadvocaat Gerard Spong schiet te hulp bij zaak rondom de aangifte tegen de dominee en de willekeur van het OM...

Voorraad AstraZeneca door Nederland gedoneerd

Nederland doneert de 745.000 doses AstraZeneca die nog op voorraad zijn doneren aan landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse...