16.7 C
De Bilt

Petitie opgesteld tegen onzinnig rookverbod in kroegen

Er is een petitie gestart om een einde te maken aan het rookverbod in de horeca. En dan met name voor de echte cafés. Voor iedereen die de afgelopen jaren niet in de kroeg is geweest, zal ik een beeld schetsen dat zeer herkenbaar is voor iedereen die zich wèl eens aan de bar bevindt: 

Café zonder rookruimte

Sinds het rookverbod zijn er 2 soorten cafés of kroegen zo u wilt. Kroegen met en zonder een rookruimte. Hoe is het in een café zonder rookhok? Mensen druppelen binnen, bestellen een drankje aan de bar en na een paar slokken, verplaatst de ene na de andere bezoeker zich naar buiten voor een sigaretje. Aangezien niemand het gezellig vindt om in hun eentje buiten te roken, grijpen de meeste andere rokers de kans om ook een sigaretje op te steken. De enige niet-roker aan de bar klaagt over het feit dat ie in z’n eentje achtergelaten wordt. De niet-roker aan de bar is namelijk vrijwel altijd enorm in de minderheid. Uiteindelijk trotseert ie ook de kou en gaat hij ook maar buiten staan. De barman of vrouw kijkt rond in de inmiddels lege kroeg en grijpt zijn of haar kans om ook te gaan roken. Café is leeg, niemand aan de bar en buiten in de regen staan alle gasten gezellig te kletsen, totdat zij het zat zijn om natgeregend te worden en naar huis afdruipen.

Café met rookruimte

In cafés met een rookhok, staan vroeg of laat alle gasten opeengepakt in een rookhok, waar de concentratie rook vele malen erger is dan voorheen, toen er in de kroeg zelf gerookt mocht worden. Ook hier staat op gegeven moment zelfs de niet-roker naar adem te happen , omdat het gewoonweg niet gezellig is, om in je eentje aan de bar te zitten. Daarvoor ga je niet naar een kroeg. Je wilt praten, vertellen over je dag, over je problemen of over werk. Mensen ontmoeten, sociaal zijn, flirten etc. Dus ben je verplicht je te voegen bij de andere gasten in de rookruimte. De bar is weer leeg. Voor het barpersoneel is er geen lol aan en vanaf buiten lijkt het café uitgestorven, waardoor potentiële bezoekers besluiten door te lopen.

Het slaat nergens op! Vrijwel iedere caféganger stoort zich aan het rookverbod. De bar zit zelden meer vol. 90% van de tijd wordt in een hokje of buiten doorgebracht, in plaats van aan of rond de bar; het hart van het café! Als het regent of het koud is, verdwijnen de gasten die buiten moeten roken. Het nekt de kroegen en hun hardwerkende uitbaters.

Oostenrijk heeft inmiddels het rookverbod overboord gegooid. Daarom is nu de petitie gestart om Nederland te bewegen het voorbeeld te volgen.

Petitie opheffen rookverbod

De petitie stelt:

Oostenrijk is het eerste land dat het rookverbod heeft opgeheven, wij zijn hier een voorstander van om dit in Nederland ook te doen en weer in de kroegen te kunnen roken. Niet-rokers zitten namelijk niet in een kroeg, indien zij daar wel zitten staan zij toch bij de rokers.

Wij

horeca, rokers en medestanders

constateren

  • dat de horeca helemaal kapot wordt gemaakt door dit beleid
  • laat de horeca-eigenaren zelf bepalen of er gerookt mag worden ja of nee, wij leven in een vrij land.
  • Niet-rokers staan altijd bij de rokers omdat het daar gezellig is
  • en de horeca heeft door deze invoering geen extra klanten weten te halen, alleen maar klanten verloren.

en verzoeken

Opheffen van het rookverbod in kroegen en kroegeigenaren zelf te laten bepalen of het toegestaan is ja of nee.

Hier kunt u de petitie ondertekenen en meehelpen om het café weer aantrekkelijk te maken: https://petities.nl/petitions/opheffing-rookverbod-in-kroegen?locale=nl

Anti-roker?

Bent u anti-roker? Teken dan ook en ga regelmatig naar een kroeg waar niet gerookt mag worden. Zo maakt u de uitbater blij en als blijkt dat die kroegen beter bevolkt zijn, dan zullen andere kroegen het voorbeeld vanzelf volgen. Ook verdwijnen die “vervelende” rokers van de straat en uit het zicht van uw kinderen. Daarnaast maakt u daarmee een hoop mensen gelukkig, dus ook de niet-roker wint bij deze ondertekening. De rokers zullen niet overtuigd hoeven worden. Zij zullen alleen maar blij zijn als er een einde komt aan dit onzinnige beleid.

© Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio