14.9 C
De Bilt

Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Het was tot het moment van onthulling vandaag nog onduidelijk wie de nieuwe minister voor Landbouw zou worden. Uiteindelijk is Piet Adema, oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie, vandaag voor deze post benoemd door Koning Willem-Alexander. Adema was één van de mogelijke namen die rondging voor deze post.

Piet Adema opvolger Henk Staghouwer

Staghouwer trad na een korte periode al af als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, omdat hij zichzelf niet geschikt achtte voor de zware post. Adema is een robuuste Friese bestuurder, die onder andere waarnemend burgemeester is geweest id Achtkarspelen, Borger-Odoorn en Tynaarlo. Daarnaast was Adema ook enkele jaren gedeputeerde voor de provincie Friesland namens de ChristenUnie.

Piet Adema
Piet Adema – Foto Binne Louw Katsma.GIF: Vrijefriesderivative work: Jeff G. – Dit bestand is afgeleid van: Piet Adema – Foto: Binne Louw Katsma, CC BY-SA 3.0

Bestuurlijk ervaren

Adema staat bekend als een ervaren en robuuste bestuurder. Naast allerlei functies in branche- en belangenorganisaties vervulde hij ook bestuurlijke functies in het bedrijfsleven. De benoeming van Piet Adema komt een paar dagen voor het rapport van Johan Remkes, waarin gesproken is met alle partijen rondom de stikstofcrisis. Hierbij speelden de boeren met name een belangrijke rol.

Vanmiddag wordt Adema officieel beëdigd door Zijne Majesteit de Koning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio