14.1 C
De Bilt

Politie gaat oordeel College bestuderen over klachten regen

Nederland – Het College voor de Rechten van de Mens heeft vandaag geoordeeld over de klacht van een politiemedewerker. Zij had een klacht ingediend bij het College, omdat zij geen toestemming kreeg om – in contact met het publiek – een hoofddoek te dragen bij het politie-uniform. Zij was het daar niet mee eens en diende een klacht in.                                                           

College

Het College heeft zich gebogen over die klacht en heeft bekeken of de politie in strijd handelt met de Algemene wet gelijke behandeling. Het oordeel van het College is een niet-bindend advies en geldt alleen voor de klacht die deze medewerker in haar specifieke omstandigheid heeft ingediend.

Het College oordeelt dat er in deze specifieke situatie ongeoorloofd onderscheid wordt gemaakt op grond van godsdienst omdat de hoofddoek niet in combinatie mag worden gedragen met het uniform. Tegelijkertijd kent het College een ‘zwaarwegend belang’ toe aan de neutrale, uniforme uitstraling van de politie en moet zelfs de schijn van niet-neutraliteit of niet-objectiviteit worden vermeden.

Grondig bestuderen

Het oordeel van het College kent verschillende juridische facetten. De politie zal daarom de komende tijd het oordeel grondig bestuderen. De politie doet dat in samenspraak met het Ministerie van J&V, verantwoordelijk voor het onderliggende beleid (de gedragscode Lifestyle Neutraliteit).

 

Neutraliteit

De politie wil een diverse organisatie zijn, van en voor iedereen. Daarom neemt de politie het oordeel van het College serieus. Neutraliteit blijft intussen onverminderd belangrijk als uitgangspunt bij het politiewerk. Naar aanleiding van het oordeel zal de politie bekijken op welke wijze invulling wordt gegeven aan die neutraliteit.

De politie heeft tot 18 december 2017 om te reageren op het oordeel van het College.

Lees hier het verslag van de zitting terug. En lees hier de Q&A terug.

Bron:politie.nl

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio