12.5 C
De Bilt

Politieke jongerenorganisaties vragen aandacht voor zwangerschapsverlof Europarlementariërs 

Op 3 juni zullen de politieke jongerenorganisaties JNSC, JD, PINK, JOVD, Jonge Socialisten, CDJA, DWARS, PerspectieF en Volt in combinatie met de organisatie Young Women In Politics, een statement uitbrengen waarin zij aandacht vragen voor zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs. Momenteel is het namelijk zo dat bij absentie de Europarlementariër zijn of haar stemrecht in het Europarlement moet opgeven. Er is geen mogelijkheid om digitaal te stemmen of een collega te machtigen.

‘De tijdelijke vervanging van volksvertegenwoordigers wegens ziekte, zwangerschap en bevalling is in Nederland bij wet geregeld. Het gaat hierbij om leden van de Tweede Kamer en Eerste Kamer, alsmede leden van de gemeenteraad en provinciale staten. De tijdelijke vervangingstermijn is 16 weken. Een volksvertegenwoordiger mag zich maximaal drie maal laten vervangen.’ (Bron: parlement.com)

Digitaal stemmen tijdens lockdowns wel mogelijk

Het digitaal stemmen was tijdens de lockdowns van de coronaperiode overigens wel mogelijk. Online stemmen zou dus een oplossing kunnen zijn. In de praktijk dwingt het achterwege blijven van een goede regeling, Europarlementariërs tot zo laat mogelijk in hun zwangerschap door te blijven werken en zo snel mogelijk na de bevalling terug te keren.

Politieke jongerenorganisaties: ‘achterhaald systeem’

pregnancyleave EU
#pregnancyleave EU

De politieke jongerenorganisaties vinden dit systeem achterhaald en eisen daarom verandering. Daarbij vrezen ze dat het huidige beleid een afschrikwekkende werking kan hebben voor jonge vrouwen, die zich anders zouden inzetten voor de Europese politiek. Daarom trekken zij gezamenlijk op om uit te dragen dat wat hen betreft ook jonge vrouwen thuishoren in het Europees Parlement!

De actie

Op 3 juni zullen zij – en verschillende politici uit moederpartijen – een roze blokje met een zwangerschapstest plaatsen op hun socials. “We hopen hiermee heel Instagram roze te kleuren en zo aandacht te vragen voor een Europees zwangerschapsverlof”, laat één van de jonge initiatiefnemers weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio