Proef met poststemmen een drama

Den Haag – Na een totaal mislukte proef met poststemmen eist Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos dat het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen ordentelijk en correct zal verlopen. De voorman van de landelijke vernieuwingsbeweging stelt in zijn hoedanigheid als fractievoorzitter van Hart voor Den Haag vragen aan het stadsbestuur.

Lanterfanten

Er worden grote problemen verwacht als senioren van zeventig jaar en ouder massaal per post gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. In Den Haag werd donderdag met een groep senioren dit zogenoemde poststemmen getest en wat bleek: meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen was ongeldig.

Goede zorg voor ouderen herstellen is voor Richard de Mos een must – Foto: © Code Oranje

Onaanvaardbaar voor democratie

‘Dit is volstrekt onaanvaardbaar. Corona is al lange tijd onder ons, maar in plaats van een goed functionerend plan van aanpak bij notabene het stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer, lijkt het wel of de verantwoordelijken hier aan het lanterfanten zijn geweest’, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die eist dat het poststemmen in maart ordentelijk zal gaan verlopen. “Kennelijk hebben we het briefstemmen te ingewikkeld gemaakt. Ik wil weten hoe we dit gaan vereenvoudigen.

Extra duidelijke communicatie

De Mos wil dat er inzet komt op extra duidelijke communicatie naar de groep die mag gaan briefstemmen. “In Nederland mogen straks 2,7 miljoen mensen per post stemmen en veertig procent geeft aan dat te gaan doen. Dat zal op basis van deze proef dus betekenen dat er meer dan een half miljoen mensen geen geldige stem uit zullen brengen.

Opheldering over mislukte proef poststemmen

Dat mag in onze democratie natuurlijk nooit gebeuren, daarom wil ik opheldering van het stadsbestuur over de mislukte proefstemming. Ook richting het Rijk moeten alle alarmbellen af”, aldus De Mos, die wil dat het stemrecht van ouderen wordt beschermd. “Zeker omdat Code Oranje mooie plannen heeft voor deze doelgroep. Zo willen we het Ziekenfonds en bejaardentehuizen terug.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio