2.1 C
De Bilt

PVV verpulvert verwachtingen; VVD sip na verlies; Omtzigt wint meeste zetels; Timmermans in onmogelijke positie?

Het mag meer dan verrassend worden genoemd: de mega overwinning van de PVV van Geert Wilders met een verdubbeling van het aantal zetels, heeft de VVD van Dilan Yeşilgöz met het schaamrood op de kaken het nakijken gegeven, nadat zij gisteren nog de deur voor de PVV weer leek dicht te doen. Het is voor het eerst dat de VVD wordt afgestraft voor het gevoerde beleid en niet alleen haar coalitiepartners.

CDA partij in de kantlijn geworden

Van het ooit zo grote en machtige CDA is weinig tot niets meer over. Van 15 naar 5 zetels lijkt het laatste zetje naar de uitgang van de Tweede Kamer te worden voor de partij onder leiding van Henry Bontebal. Ook D66 verliest, maar houdt de schade met 10 zetels redelijk beperkt, mede door het pittige optreden van Rob Jetten in de debatten.

Frans Timermans ondanks zwakke campagne, toch sterke uitslag

Eigenlijk is GroenLinks/PvdA nog enigszins verrast door een laatste spurt naar boven. De combinatiepartij lijkt gelijk uit te komen met de VVD. Hoewel Timmermans in de debatten toch niet echt lekker uit de verf leek te komen.

Omtzigt maakt grootste winst van alle partijen

Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de verdubbeling van de PVV, die met 35 zetels de grootste partij is geworden. Toch is de grootste winst in aantal zetels voor de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, die maar liefst 20 zetels wist binnen te halen. Daarmee hebben hij en zijn team de NSC een uitstekende zege weten te behalen. De kiezer heeft hem in ieder geval beloont met – zoals Omtzigt zelf zei – ‘een functie elders in Den Haag’.

PVV aan zet

De PVV is nu aan zet om een coalitie te gaan vormen. Erg zuur waren de woorden van Dilan Yeşilgöz van de VVD vanavond, door direct te stellen dat het Wilders niet gaat lukken een coalitie te vormen. Daarmee geeft ze opnieuw aan het geluid van de kiezers niet gehoord te hebben, of te willen horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio