12.3 C
De Bilt

Richard de Mos volledig vrijgesproken door de rechter

Rotterdam – Voor de rechtbank in Rotterdam was het helder: Richard de Mos, zijn collega Rachid Guernaoui en zes medeverdachten zijn onschuldig en volledig vrijgesproken. De rechter noemde de onderzoekswijze en de aanklachten van het OM dan ook rigide. Nergens was enig bewijs voor ambtelijke corruptie, deelname aan een criminele organisatie of meineed. Alle argumenten van het OM werden van tafel geveegd.

Emotionele reacties na vrijspraak

Richard de Mos regeerde emotioneel op de uitspraak van de rechter en viel zijn medeverdachten en advocaat in de armen. Hij sprak na afloop ook uit dat hij hoopte dat het OM ‘het nu los wil laten’, zodat mensen weer verder kunnen en ontstane reputatieschade weer enigszins hersteld kan worden.

Eén verdachte werd overigens veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijk, maar dat had te maken met verboden wapenbezit en geen betrekking op de andere zaak of verdachten.

Richard De Mos wil vooruit kijken

De Mos hoopt dat er nu een gesprek kan plaats vinden in de gemeenteraad om ‘in een debat de uitspraak te duiden’. Hij hoopt ook zo snel mogelijk met zijn partij terug te keren in het college. Met zijn partij Groep De Mos/Hart voor Den Haag wist hij bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij te worden.

De schijn dat alle aanklachten ‘politiek gekleurd’ waren, mede door het lekken van het volledige strafdossier voor behandeling van de zaak aan Nieuwsuur. Hoewel de rechter dit niet meenam in zijn uitspraak, blijft de zweem van politieke beïnvloeding wel hangen boven dit proces, dat enorme reputatieschade opleverde voor Richard de Mos en zijn medeverdachten.

De volledige vrijspraak is volgens advocaat Peter Plasman ‘de enige juiste uitkomst’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio