15.5 C
De Bilt

Sarina Wiegman: Vrouwenvoetbal zet in op kansen

Nieuw-Amsterdam – Om te mogen voetballen, knipte ze een kwart eeuw geleden nog haar haren kort. Er was toen nog geen vrouwenvoetbal. Bij haar eigen club was dat geen probleem, maar dan moest ze zich wel als jongen presenteren. Want als jongen mag je voetballen. Voetballen is niet voor meisjes.  “Er waren toen nog geen meisjesteams. Als je tegenstanders had, werd er weleens moeilijk gedaan. Dus mijn haar moest zo kort mogelijk. Totdat je op een gegeven moment wel kon zien dat ik een meisje was”, aldus Sarina Wiegman

Nu, ruim 25 jaar later, is de situatie geheel anders geworden. In 2017 won Sarina Wiegman, bondscoach vrouwenvoetbal KNVB, met haar team op verrassende wijze het EK en is ze uitgeroepen tot ‘s werelds beste coach van een vrouwenteam in 2017.

The road to success

Onlangs was zij te gast bij de Bedrijvensociëteit A37 in Chateauhotel en -restaurant De Havixhorst in De Wijk om het indrukwekkende verhaal “Ons EK 2017: The road to success!” te presenteren. Het verhaal van de tocht die het Nederlandse damesvoetbalteam heeft gemaakt, met als vertrekpunt “Waar staan we nu en waar willen we naartoe?” en met als doel “Onze droom is GOUD’, waarbij de afspraak was om het woord Goud niet te gebruiken.

Door samen beter te voetballen, arbeid te leveren, wedstrijden te winnen én de harten van het Nederlandse publiek te veroveren, is het gelukt om het EK 2017 te winnen. Wedstrijd voor wedstrijd lieten ze zien wie ze zijn.

Voetballende vechtmachine

Voor het functioneren van het team is de staf cruciaal geweest. Iedere trainingsdag werd afgesloten met de gehele staf, om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. De energie, kennis en ervaring van o.a. de ambitieuze assistent-coach Foppe de Haan is daarbij én voor de kwaliteit van het team ook heel belangrijk gebleken.

Met een team dat als ‘voetballende vechtmachine’ aan de slag gaat en de spelers hun allerbeste ‘ik’ naar voren halen, wil het Nederlandse damesvoetbalteam heel graag de kwalificatieronden voor de WK 2019 goed doorkomen. “Het vrouwenvoetbal zet in op kansen. Het team graaft zich niet in en laat zichzelf zien”, aldus Wiegman. Ook wordt vooruit gekeken naar Olympische spelen in 2020. Haar contract werd voor die missie door de KNVB reeds verlengd.

De Bedrijvensociëteit A37 hoopt dat Sarina opnieuw in haar missie slaagt en blijft de ontwikkelingen volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio