1.4 C
De Bilt

Scholieren maken video voor Week tegen het pesten

Het is deze week weer de Week tegen het pesten. Scholieren hebben het meeste te maken met dit halsstarrig, antisociaal gedrag. Hoewel het fenomeen ook nog steeds op de werkvloer en onder ouderen voorkomt, kan het voor scholieren in hun ontwikkeling een enorme impact hebben.

Waarom pesten pesters eigenlijk?

Pesten is het gedrag van de ene persoon, waarmee deze een andere persoon probeert te kleineren. Vaak heeft dit te maken met het feit dat een pester de eigen onzekerheid wil verbergen uit angst niet geaccepteerd te worden en hierdoor anderen pijn doet. Zo wordt eventuele negatieve aandacht verlegd naar een slachtoffer van pesten, zodat de pester niet zelf die negatieve aandacht krijgt. Sommige pesters weten hierbij een grote groep leerlingen mee te krijgen, die zichzelf zo ook beschermd weten.

Scholieren soms voor leven getekend

Gek genoeg voelen pesters zelf niet dat ze iemand enorm kunnen beschadigen met hun gedrag. Ze beseffen nog minder dat ze eigenlijk hun eigen zwakheden juist bij een ander uitlichten om eigenlijk zichzelf te beschermen. Dit lost voor de slachtoffers van pesten natuurlijk niet veel op, want die kunnen de schade aan hun eigen waarde soms een leven lang meedragen en daarmee ook uitstralen. Dat maakt ze later vaak op de werkvloer ook weer slachtoffer.

Video

Om zelf een positieve bijdrage te leveren aan het bewust worden van wat pesten doet, besloten scholieren Sela Schutten, Cécile van der Staal en Britt Uilenberg om samen met Perry Brouwers een video over dit onderwerp te maken. De korte video is hieronder te zien.

Correctie

Mocht u, net zoals wijzelf overigens, de neiging op voelen komen om bij het lezen van het woord ‘bedrijgen’ in de video direct in de pen te klimmen om aan te geven dat dit toch echt ‘bedreigen’ moet zijn, vragen wij u vriendelijk de jonge makers niet te plagen hiermee. Hun intentie om pesten aan de kaak te willen stellen, verdient het om de focus van de aandacht te krijgen. (red.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio