15.6 C
De Bilt

Sfeervolle houten wandbekleding in je eigen huis? Praktische tips voordat je het gaat aanschaffen

Houten wandbekleding is de perfecte manier om een warme en gezellige sfeer in huis te creëren. Het is dan ook niet gek dat houten wandbekleding dé trend van het moment is voor thuis. Wandbekleding kan worden gebruikt in vrijwel elke ruimte in huis, van de woonkamer tot de slaapkamer en zelfs de keuken. Het geeft een ruimte een natuurlijke uitstraling en komt in verschillende kleuren en afwerkingen, zodat het bij iedere interieurstijl past. Ben jij daarom ook van plan om houten wandbekleding te kopen? Lees dan gauw verder, want hieronder vertellen we je alles wat je erover moet weten!

Goed om te weten

Als je aan de slag wilt gaan met houten wandpanelen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je bepalen welk type houten wandbekleding je wilt gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten houten panelen verkrijgbaar. Denk maar bijvoorbeeld aan massief houten panelen, fineer panelen en multiplex panelen. Ook kun je kiezen uit verschillende tinten, afwerkingen en stijlen. Neem dus uitgebreid de tijd om te ontdekken welk type het best bij jouw persoonlijke smaak en de rest van je interieur past. Zoek op internet naar inspiratie en maak moodboards, zodat je het goed kunt visualiseren en dus een weloverwogen keuze kunt maken.

Houten wandbekleding installeren: zo doe je dat

Wanneer je de juiste houten wandbekleding hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met het installatieproces. Het goede nieuws is dat het installeren van houten wandbekleding relatief eenvoudig is en dat het zelfs door een beginner kan worden gedaan. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat het installatieproces soepel verloopt.

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je begint, is het van belang om de muur waarop je de panelen wilt aanbrengen goed voor te bereiden. Houten wandbekleding kan op verschillende onder-muren worden geïnstalleerd, zoals betonnen wanden, metselwerk, houten wanden of keramische tegels. Verwijder eventuele spijkers of schroeven en vul eventuele scheuren of gaten in de muur op met plamuur. Zorg ervoor dat de muur droog en schoon is voordat je begint met het installeren van de panelen.

Stap 2: meten en snijden

Meet de lengte en breedte van de muur waarop je de houten wandbekleding wilt aanbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende panelen hebt om de hele muur te bedekken en houd rekening met snijverlies. Snijd vervolgens de panelen op maat met behulp van een cirkelzaag.

Stap 3: installeren maar!

Voor het beste resultaat moeten houten wandpanelen enkel en alleen op perfect droge muren worden aangebracht. Aangeraden wordt om temperatuur in de ruimte waar de panelen komen, al twee weken vóór de montage constant op 15 tot 24 °C te houden. De luchtvochtigheid moet 40% – 65% zijn. Breng houtlijm aan op de achterkant van het eerste paneel en druk het stevig tegen de muur. Gebruik vervolgens een spijkerpistool om spijkers door de panelen in de muur te slaan. Herhaal dit proces totdat de hele muur is bedekt met houten panelen.

Stap 4: afwerken

Nadat alle panelen zijn aangebracht, wordt het tijd om de boel af te werken. Afhankelijk van het type houten wandbekleding kun je bijvoorbeeld een extra beschermlaag of verf aanbrengen om de panelen te beschermen tegen slijtage en beschadiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio