14.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Slecht toezicht op bouwplaatsen

Binnenland – Volgens toezichthouders die in de bouw werken is er slechte toezicht op de bouwplaatsen. Volgens hen is er te weinig tijd als gevolg van de bezuinigingen. Ook de toekomstige wetgeving baart hen zorgen. Het toezicht op bouwprojecten moet dan deels geprivatiseerd worden.

Dit blijkt uit een onderzoek wat in opdracht van EenVandaag dat is gehouden onder 357 medewerkers van de afdelingen bouw- en woningtoezicht. Er wordt door driekwart van de werknemers genoemd dat het gemeentelijke toezicht onvoldoende is.
Volgens de helft van de ondervraagde zegt te weinig tijd te hebben en 60 procent denkt dat veel bouwbedrijven zich niet veel aantrekken van de wet en regelgeving.
Van de ondervraagde zegt 41 procent zelfs dat de kwaliteit van bouwen slechter is geworden. Maar 10 procent vindt dat er verbetering van kwaliteit is.

De Wet Kwaliteitsborging Bouwen is ook een heet hangijzer voor de toezichthouders.
Deze wet ligt op dit moment bij de Eerste Kamer en zou tot ruimere aansprakelijkheid van bouwers leiden. Daarbij zijn het commerciële bureaus die deels het toezicht op de bouwprojecten moeten gaan doen. Uit het onderzoek blijkt dat 76 procent dat niet ziet wil.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken denkt dat de wet wel verbetering zal geven. “Gemeenten richten zich in eerste instantie op bouwtekeningen, terwijl daar op de bouwplaats vaak van wordt afgeweken. En juist daar is in de meeste gevallen veel minder toezicht.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio