9.3 C
De Bilt
woensdag, 25 mei 2022

Snelle verbetering elektriciteitsnetwerk wens van Amersfoort en andere gemeenten

De nieuwe minister van Klimaat en Energie moet snel aan de slag met het verbeteren van het elektriciteitsnet. Binnen zes maanden verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een plan hiervoor. Het initiatief voor dit plan komt uit Amersfoort. Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen diende namens 25 gemeenten een motie in op de ledenvergadering van de vereniging. Alle  gemeenten steunden de motie.

Elektriciteitsnet is vol

Om de klimaatdoelen te halen is het nodig voldoende duurzame energie op te wekken. Maar het aansluiten van nieuwe projecten met meer dan 200 zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk ligt sinds half oktober stil omdat het hoogspanningsnet vol is.

Draagvlak is prima, maar het netwerk niet

Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: ‘Het gaat niet meer om gebrek aan draagvlak of projecten waardoor het opwekken van duurzame energie stokt. De bottleneck is nu het netwerk. Daardoor kunnen bedrijfsdaken niet vol worden gelegd met zonnepanelen. Dat vind ik niet uit te leggen. Vandaar dit initiatief om de minister te vragen hier voorrang aan te geven.’

Tennet en netbeheerders moeten netwerk versterken

De motie roept de minister op met Tennet en de netbeheerders het netwerk te versterken, het opslaan van stroom mogelijk te maken en experimentele technieken toe te passen. Ook vraagt de motie om subsidies voor projecten die moeten wachten veilig te stellen en om te kunnen prioriteren in aansluitingen op het net.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio