8.6 C
De Bilt

Snoeigids voor de herfst: wat wel en niet te doen

De herfst is een seizoen waarin veel tuiniers de schaar pakken om hun planten en bomen te snoeien. Het is ook een tijd waarin de planten zich voorbereiden op de winter. In dit artikel bespreken we welke planten en bomen in de herfst gesnoeid kunnen worden en welke je beter met rust kunt laten.

Welke planten snoei je in de herfst?

In de herfst maken planten zich klaar voor de winter door hun bladeren te laten vallen of speciale antivriesstoffen aan te maken. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen vorst. Het is meestal een goed idee om het afgevallen blad te laten liggen, tenzij het op een gazon ligt.

De sapstromen in planten en bomen nemen in de herfst af, wat het een goede tijd maakt om bepaalde soorten te snoeien die anders zouden ‘bloeden’ en kwetsbaar zouden zijn voor ziektes. Dit is met name het geval voor bomen zoals de berk, kersenboom, pruim, noot en esdoorn. De beste tijd om deze bomen te snoeien is vanaf de eerste bladval tot december. Hoewel het ook in september mogelijk is, is het dan moeilijker te bepalen welke takken moeten worden verwijderd omdat de bladeren nog aan de boom hangen.

Welke planten snoei je niet in de herfst?

Sommige planten en bomen kun je beter niet snoeien in de herfst. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bolcatalpa, bolacacia, vlinderstruiken en hortensia’s. Het snoeien van deze soorten kan leiden tot schade door vorst, omdat ze een holle structuur in de twijgen hebben. Het is het beste om deze bomen te snoeien aan het einde van de winter, rond maart of april.

Vroegbloeiende heesters zoals Forsythia, Exochorda, Fothergilla, Hamamelis, diverse soorten Spiraea, Camellia, Viburnum en seringen kunnen ook beter met rust worden gelaten in de herfst.

Aanvullende tips

Het wordt aangeraden om vaste planten en kruidachtigen tijdens de herfst en winter zo veel mogelijk met rust te laten. De afgestorven plantendelen zorgen voor een beschermende laag op de grond en zijn een schuilplaats voor nuttige dieren en insecten.

Het was vroeger gebruikelijk om dorre plantendelen weg te halen om de tuin ‘op te schonen’, maar steeds meer mensen zien in dat deze delen ook een functie en esthetische waarde hebben, vooral bij bepaalde weersomstandigheden zoals rijp of sneeuw.

Tot slot, voor veel andere plantensoorten geldt dat ze het hele jaar door gesnoeid kunnen worden. Zorg altijd voor scherp gereedschap om de schade bij het snoeien te minimaliseren. Als je vragen hebt over het snoeien van een specifieke plant of boom,  bezoek dan ook eens de website van Bomendael!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio