Advocaat Gerard Spong ziet vervolgen ds. Kort als vanzelfsprekende gelijkheid

Den Haag/Krimpen aan den IJssel – In een Raadkamerzitting gisteren bij het gerechtshof in Den Haag heeft advocaat Gerard Spong, namens zijn cliënt Leon Houtzager, een uitvoerig pleidooi gehouden. Hierbij gaf hij als het ware een ‘college’ over de geschiedenis van de rechtspraak, met name waar het gaat om de rechten van homo’s. Of eigenlijk het enorme onrecht wat hen is aangedaan uit naam van christelijke opvattingen.

Meer bescherming voor een geit dan een homo

Van martelingen, levend verbranden tot de gaskamers van de nazi’s ging Spong de eeuwen door over de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen. Ook haalde hij een zaak uit 1969 waarin het ritueel slachten van een geit aan wettelijke beperking werd gesteld. ‘Hiermee toont de wet meer rechtsbescherming voor een geit dan voor een homo’, aldus Spong.

Spong wijst op veranderde maatschappij en rechtsongelijkheid

In zijn pleidooi nam Spong ook mee dat in de huidige maatschappij heel anders wordt aangekeken tegen LHBTI personen dan vroeger. Het blijkt ook door uitspraken van het Europese hof, zo hield hij het hof in voorbeelden voor. Het feit dat het OM dominee Kort wel schuldig acht aan groepsbelediging, maar hem niet wil vervolgen wegens Godsdienstvrijheid is een ongelijkwaardigheid in het strafrecht. Hierbij haalde hij de rechtszaak aan van een Imam, die veroordeeld werd tot een boete omdat hij andere gelovigen voor ‘varkens’ uitmaakte.

Uitbannen

Het woord uitbannen laat volgens Spong niets aan de fantasie over wat hiermee bedoeld wordt. Houtzager concludeerde in zijn betoog dat hij en mensen als hij dus gewoon niet mogen bestaan. Dat is niet alleen discriminerend, maar ook bedreigend. Ook werd aan het hof duidelijk gemaakt dat de uitspraak van ‘roepende zonde die tegen de scheppingsorde indruist’ geen ruimte voor interpretatie laat.

Persoonlijk betoog Houtzager maakt indruk

Leon Houtzager hield na het pleidooi van advocaat Gerard Spong een persoonlijk betoog over zijn ervaringen met religie in Krimpen aan den IJssel en de enorme negatieve impact op mensen. Ook mensen uit de Mieraskerk anoniem hun verhaal voor de rechter doen, waarbij ‘homogenezing’ en uitbanning van het homoseksuele gevoel tegenover uitbanning uit eigen familie en geloofsgemeenschap werden gesteld.

In het betoog sprak Houtzager ook over zaken die hem tot op de dag van vandaag nog bij zullen blijven. Met name de gevolgen die deze ‘cultuur’ op hemzelf en bekenden van hem heeft gehad, kan als schrijnend worden bestempeld.

Geen preek van de kansel

Spong hield het hof ook voor dat de predikant zijn gewraakte uitspraken heeft gedaan via een brief aan college en raadsleden en het zeker geen preek van de kansel is. In een samenleving waar al heel lang de scheiding tussen kerk en staat wettelijk is geregeld, kan hier toch daadwerkelijk over religieuze beïnvloeding van de politiek gesproken worden. “Zijn woorden zijn dus in het openbaar gericht en niet binnen het kader van zijn geloofsgemeenschap. Iets waar het OM ook aan voorbij gaat”, aldus Spong.

Rechtsgelijkheid geldt voor iedereen

Houtzager vroeg zich in zijn betoog hardop af hoe het kan dat een religieus persoon meer rechtsvrijheid heeft dat een niet religieus persoon. “Het beginsel van rechtsgelijkheid hoort toch voor iedereen te gelden?”, zo hield hij het Hof voor. De logica dat een religieus persoon wel mag discrimineren, maar een ander voor hetzelfde bestraft wordt ontgingen zowel Houtzager als zijn strafpleiter.

Broer ds. Kort ‘dreigt’ Spong met hel en verdoemenis in brief

In zijn pleidooi aan het Hof liet Spong ook weten dat de broer van groepsbelediging beschuldigde predikant, hem kort voor de zaak een brief had gezonden, waarin hij Spong had opgeroepen te stoppen met de verdediging van Houtzager, omdat hem anders ‘hel en verdoemenis’ zouden wachten bij het openen van de witte poorten uit Openbaring. Spong liet hierop weten dat hij ‘het laatste oordeel’ liever aan het Hof overlaat.

Over twee weken is de uitspraak, die ook door alle landelijke politieke partijen (uitgezonderd CU en SGP) op de voet gevolgd zal worden. Het zou weleens een historische uitspraak kunnen worden.

8 REACTIES

 1. hoop dat ds Kort een flinke straf krijgt.Die man is echt gestoord,en ook die broer van hem.
  Hun mogen alles zeggen en wij als niet gelovige niet.
  Laat iedereen zijn zoals die wil zijn.

  IS DIT VAN UIT DE KERK”HEB UW NAASTE LIEF???????????????????

  • Mw Greet Groen, en evt anderen? Misschien, voor mij zéker, IS dit wel een liefhebbende predikant, die elkeen wil behoeden voor:
   voor eeuwig van De Heere God verwijderd te zijn/worden, dat is ONoverkomelijk en ONeindig, tot eeuwig afgrijzen.
   Wij mogen zelf kiezen: Vóór De Heere God en Zijn Woord, of tegen. Met alle consequenties van dien, daarom voelen veel gelovigen zich gedrongen iedereen te waarschuwen, het hiernamaals is ONeindig.
   Alle Apostelen hebben dit met de martel-dood moeten bekopen, zij waren de eerste getuigen van De Opstanding van De Heere Jezus Christus en door hun spreken over De Heiland en over zonde en oordeel (in de toenmalige wereld), werden zij op afgrijselijke wijze omgebracht en na hen tienduizenden anderen (op de brandstapel in plm. 1450-1550 tijdens WWII-1940-’45 Joden en Christenen en vele anderen ook, Commun. Rusland: Goulag Archipe; in het M.O.. zijn jonge mannen gekruisigd en op pleinen tentoongesteld.
   Maar goed, de keuze vóór Gods Woord of tegen mag ieder vrij maken maar tot heden kon men vrij openlijk Gods Woord prediken en mensen waarschuwen. Nu blijkbaar niet meer.
   ‘k Had het nooit van Mr Spong verwacht, nooit.

  • Voor Greet Groen en een ieder die dit leest,
   Ik denk dat uw laatste capitalen met vraagtekens bevestigend beantwoord moeten worden.
   Ja, dat is uw naaste liefhebben als uzelf.
   Dat Ds Kort de moed heeft velen te waarschuwen voor Gods oordeel, ook al wordt men dan vervolgd.
   Had het nooit van Spong verwacht, dat hij dit aandurft, in Gods Aanschijn.
   Alle Apostelen in de eerste eeuw zijn om dit getuigenis smadelijk vervolgd en op gruwelijke wijze gedood, daarna honderduizenden tot nu toe, op de brandstapel rond de Reformatie (plm A.D. 1450-1550, de Goelag Archipel tijdens het communistisch regiem, enkele jaren geleden werden gekruisigde jonge mannen in Syrie op een markt ten toon gesteld en nu wordt Ds Kort aangeklaagd.
   Het is zó erg wanneer wij Gods Woord ontkennen, in De Bijbel staat: wie ééén woord afdoet of toevoegt…… ik ga het nu niet zeggen wat er dan gebeurt, maar zó heilig is Gods Woord, ons buitengewoon getrouw overgegeven door het dierbaar Joods Volk. Hoe Heilig wordt er door De Israelieten omgegaan met de boekrollen, de Thora rollen en wij, heidenen, verguizen Gods Woord!
   Think about it.

 2. Beste mensen, Ds. Kort heeft in die brief het woord homo’s totaal niet genoemd. En ook doelde hij er niet op om alle mensen met een andere geaardheid uit te bannen.
  Hij schreef dat alle zonden die tegen de scheppingsorde indruisen uitgebannen moeten worden. Dus daarmee bedoelde hij niet die mensen maar wel de zonden die zij doen als zij doorgaan met het praktiseren. Overigens geldt dat ook voor alle mensen die tegen Gods Heilige Wet zondigen. En dus veroordeelt de dominee niemand maar waarschuwt hij in alle liefde en doelt op IEDERS behoud.
  Daarom, heb God lief boven alles en uw naaste als uzelf! Dat wens ik iedereen toe die dit leest!

 3. Zeer Geachte moderator,
  Ik dacht dat mijn reactie van gisteravond in die Luft verschwunden was en dat vond ik zo zonde van mn mailtje dat ik het probeerde over te doen.
  Excuses daarvoor, hopelijk zijn beide in orde, k vind het allemaal zo erg, vooral het onbegrip t.a.v. Gods Woord, Sodom en Gomorrah is HET teken dat nog steeds geldt, dat staat in het Bijbelboekje Judas, plm 70 of 80 AD geschreven en S&G gebeurde plm 5000 jaar geleden…

  Met heel vriendelijke groet,
  Sola Scriptura

 4. P.s. Moderator: en tot mijn spijt vergat ik de Christenen in Nigeria te noemen door Boko Haram… niemand lijkt dat erg te vinden, waar zijn hun beschermers op aarde,
  Gode zij dank gaan zij wel direct naar De Hemel, maar waarom laat “”men”” het gebeuren en straks zijn wij mogelijk ook aan de beurt. De haat tegen Christenen overal ter wereld (Canada zelfs, predikanten zijn uit hun gezinnen gehaald) neemt schrikbarende vormen aan.
  Dank u dat u dit aanhoort, hoeft niet geplaatst, maar ben evt wel accoord daarmee natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Grootschalige demonstratie voor meer acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap tijdens Rotterdamse Prideweek

Rotterdam - Op zaterdag 25 september, tijdens Rotterdam Pride, organiseren GayRotterdam en COC Rotterdam een grootschalige demonstratie. Aanleiding voor de demonstratie zijn de recente...

Schiedamse coalitie reageert op vertrek 2 partners

Schiedam - GroenLinks en PS hebben besloten uit de coalitie te stappen van de gemeente Schiedam. De resterende coalitiepartijen VVD, D66, AOV en CDA...

NL-Training verzorgt vanaf 2022 inburgeringstrajecten regio Midden-Holland

De keuze is gevallen op NL-Training. De arbeidsmarktregio Midden-Holland (gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen) heeft het aanbestedingstraject voor het inburgeringsonderwijs afgerond. Dat traject...

Zeer ernstige verkeershinder door afsluiting A12 Utrecht richting Den Haag

Rijkswaterstaat verwacht van 27 september 21.00 uur tot 7 oktober 05.00 uur zeer ernstige verkeershinder op de A12 Utrecht richting Den Haag tussen knooppunt...

Gemeente Krimpenerwaard en politie ondertekenen koopcontract bouwgrond

Krimpenerwaard - Vrijdag 17 september 2021 ondertekenden burgemeester Roel Cazemier en Antonie ter Harmsel namens de politie het koopcontract van een perceel grond aan...

Capels Liefdeslaantje 53 liefdestegels rijker

Capelle aan den IJssel – Op Het Oude Laantje, ook bekend als het Liefdeslaantje, hing vanmiddag de liefde in de lucht. Stadsbeheer legde samen...

Eindelijk weer een Truckrun Krimpenerwaard

Krimpenerwaard - Op zaterdag 18 september was er weer een Truckrun Krimpenerwaard. De run was dit jaar bezet met maar liefst 108 vrachtwagens. Ooit...

Feitenonderzoek naar inhoud anonieme klachtenmail in volgende fase

Gemeente Krimpenerwaard heeft een extern onafhankelijk onderzoeksbureau, Strated Consulting, in de arm genomen om aantijgingen van een anonieme melder(s) te beoordelen. Deze aantijgingen hebben...