Spoorlopen is levensgevaarlijk

Binnenland – Veel mensen gaan er de komende weken weer op uit met tent, vouwwagen of caravan. Dat betekent dat je op weg naar de camping misschien een niet actief beveiligde overweg over moet. Of dat je in de buurt van de camping tijdens wandelingen (te) dicht bij het spoor komt. Pas hierbij op. Dit is namelijk levensgevaarlijk!

NABO

Omdat je de lokale verkeerssituatie niet goed kent of omdat je aan het zoeken bent naar de juiste afslag kan het zijn dat je afgeleid bent bij het passeren van een overweg. Bij een overweg met bellen en lichten word je actief gewaarschuwd, maar er zijn nog 113 Niet Actief Beveiligde Overwegen. Hier moet je zelf alert zijn op een naderende trein. We werken er hard aan om deze NABO’s op te heffen. In 2017 hebben we er 10 kunnen sluiten. In 2018 willen we er minimaal 25 aanpakken. In 2021 moeten alle openbare onbewaakte overwegen aangepakt zijn.

Spoorlopers

Bij campings of natuurgebieden langs het spoor hebben we vaak last van spoorlopers. Spoorlopers zijn bijvoorbeeld wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen.

Vertraging

Machinisten zien op mooie dagen vaker wandelaars of spelende kinderen langs het spoor. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.

Waarschuwingen en boetes

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom doen we er alles aan om spoorlopen te voorkomen. Onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) voeren dagelijks controles uit. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. We voeren ook regelmatig campagnes om mensen te waarschuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img