18 C
De Bilt

Spoorwerker BAM komt om bij dramatisch treinongeval bij Voorschoten

Voorschoten – Afgelopen nacht deed zich rond 3.30 uur een ernstig ongeval op het spoor voor bij Voorschoten. Hierbij is een spoorwerker van BAM om het leven gekomen. Hij was bezig met de bouwkraan op het traject tussen Den Haag en Leiden, toen deze werd aangereden door een trein.

Grootste spoorongeval in jaren

Bij de aanrijding was een intercity van de NS betrokken met 4 rijtuigen. Twee daarvan ontspoorden na de aanrijding en kwamen haaks over de overige spoorbanen te staan en kwamen in een weiland tot stilstand. Ook is er een goederentrein die tegen bouwmateriaal is aangereden. Met1 dodelijk slachtoffer en 19 mensen die gewond naar het ziekenhuis zijn afgevoerd, is dit één van de grootste treinongevallen in lange tijd. De machinist heeft enkele botbreuken opgelopen, maar is aanspreekbaar.

Onderzoek

Op de plaats van het ongeval voor meerdere diensten onderzoek uit. Naast ProRail, is ook de politie bezig met onderzoek, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Op het traject liggen vier sporen. Twee hiervan zouden afgesloten moeten zijn voor werkzaamheden. Het is dan ook nog een raadsel hoe het ongeval kon gebeuren.

De bergings- en herstelwerkzaamheden gaan zeker nog enkele dagen duren. De ravage is enorm, zowel aan rijdend materieel als de infrastructuur van het spoor.

OM stelt ook onderzoek in

Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten ook een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, om te achterhalen of er verwijtbare, menselijke fouten zijn gemaakt.

Slachtofferhulp

Voor alle passagiers, gewonden, betrokkenen en nabestaanden is slachtofferhulp aangeboden. Vlak na het ongeval heeft een boer uit de omgeving mensen die zelfstandig uit de trein wisten te komen opgevangen in zijn stal. Ook andere omwonenden hadden de klap gehoord en hulp geboden.

Koning ter plaatse

Koning Willem-Alexander betuigde eerder al zijn medeleven, maar is inmiddels ook al op de rampplek zelf geweest om persoonlijk te spreken met vertegenwoordigers en betrokkenen. Ook kreeg hij een beeld van de ravage en gevolgen van het spoorongeval.

UMC Utrecht

In het UMC Utrecht was vannacht het calamiteitenhospitaal ingericht. Inmiddels is dat weer opgeheven. 5 gewonden zijn in het UMC opgenomen, 5 anderen konden naar huis. Over de toestand van de overige gewonden is verder niets bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio