5.4 C
De Bilt

Stamceldonatie: “Het is echt heel makkelijk om een leven te redden”

Waarom stamceldonatie zo belangrijk is blijkt wel uit het verhaal van Bobbi Veeke uit Oisterwijk. Bobbi was pas 3 jaar oud toen ze de diagnose Aplastische Anemie kreeg, een levensbedreigende ziekte waardoor het beenmerg onvoldoende nieuwe bloedcellen aanmaakt. Haar genezing werd mogelijk gemaakt door een jongen van begin 20 uit het buitenland, die zijn stamcellen doneerde. Stichting Matchis, die zich inzet om voor patiënten een geschikte stamceldonor te vinden, merkt dat het in Nederland steeds lastiger wordt om jonge donoren te werven. En dat terwijl de kans op genezing toeneemt met stamcellen van een donor tussen de 18 en 35 jaar.

Bobbi is nu een vrolijke kleuter

Nu is Bobbi een vrolijke, energieke kleuter met een sterke wil. Ze is zelfs de grootste van de klas”, lacht haar moeder Denise Vervaart. “In het voorjaar van 2022 werd Bobbi steeds bleker en vermoeider. Ze pakte elk virusje op, had twee dagen koorts en werd dan weer beter. We dachten aan bloedarmoede en gingen naar de dokter om bloed te laten prikken. Diezelfde dag nog zaten we bij de spoedeisende hulp.”

Vanaf dat moment stapte Bobbi in een achtbaan van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en het afwachten van uitslagen, die pas stopte bij de stamceltransplantatie. “Gelukkig werd er in de wereldwijde stamceldonorbank een uitstekende match gevonden. Bobbi heeft geen complicaties overgehouden aan de transplantatie, niet fysiek, noch mentaal, ondanks dat ze een jaar rondom de procedure geen contact mocht hebben met andere kinderen vanwege haar lage weerstand.  Ze heeft nu een gewoon leven en heeft ogenschijnlijk minder last van alles wat er gebeurd is dan ik.”

Trend doorbreken

In Nederland hebben zo’n 600 patiënten een stamceltransplantatie nodig. De meerderheid van hen is daarbij aangewezen op de donorbank. Matchis zet zich dagelijks in om nieuwe stamceldonoren te registreren. De stichting heeft per jaar zo’n  20.000 nieuwe aanmeldingen nodig om de database te laten groeien en zo de kans op een match te vergroten. Maar die groei gaat de afgelopen vijf jaar steeds moeizamer. “We zien dat het steeds lastiger wordt om jonge donoren te werven en onze doelstelling te halen.

Dit jaar gaat dat zoals het er nu naar uitziet voor het eerst echt niet lukken”, aldus Bert Elbertse, manager Donorrelaties en Communicatie bij Matchis. “Deze trend willen we doorbreken zodat we voor zoveel mogelijk patiënten een geschikte donor kunnen vinden. De jongere generatie speelt hierin een cruciale rol, want juist bij stamcellen van donoren tussen de 18- en 35-jaar neemt de kans op genezing voor de patiënt toe.”

Week van de Stamceldonoren

Matchis zet vol in op de groei van het donorbestand. “Dat doen we met allerlei acties tijdens de Week van de Stamceldonor van 16 tot 22 september. Maar ook gedurende het jaar zijn we actief met berichten, verhalen, oproepen en voorlichting op onze verschillende kanalen”, aldus Elbertse. Bobbi’s moeder Denise vult hem aan. “Het is zo gemakkelijk om een leven te redden. De donatie is een relatief kleine moeite en kan echt het verschil maken tussen leven en dood. Ik hoop dat de jonge generatie opstaat en zicht aanmeldt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio