Steeds minder kinderen sterven aan kanker

In 2016 overleden 61 kinderen onder 15 jaar aan kanker. Deze sterfte is nog nooit zo laag geweest. In het begin van de jaren zeventig overleden jaarlijks meer dan 200 kinderen aan de ziekte. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van de kankersterfte bij kinderen.

Kindersterfte door kanker blijft dalen

In 2016 overleden 32 jongens en 29 meisjes aan kanker. Bijna vijftig jaar geleden overleden nog meer dan vier keer zoveel kinderen aan de ziekte. De grootste daling van de kankersterfte bij kinderen vond plaats in de jaren zeventig en tachtig. Daarna daalde de kindersterfte aan kanker langzamer.

image 2018 03 03 - Regio Online
grafiek sterfgevallen afgelopen jaren.

Vooral daling sterfte aan leukemie

De meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden zijn hersenkanker en leukemie. De daling van de sterfte aan kanker bij kinderen kan voor een groot deel worden verklaard door de daling van het aantal aan leukemie overleden kinderen. In het begin van de jaren zeventig overleden nog gemiddeld 100 kinderen per jaar aan leukemie, ruim 40 procent van de totale kankersterfte bij kinderen. De laatste jaren overlijden jaarlijks minder dan 20 kinderen aan leukemie. Dit betekent dat er 80 procent minder kinderen overlijden aan leukemie dan aan het begin van de jaren 70.

Meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen

In de periode 2007–2016 was voor kinderen tussen de 3 en 11 jaar oud kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Drie op de tien overleden kinderen van deze leeftijd stierven aan de gevolgen van de ziekte.

image 2018 03 03 1 - Regio Online

Hersentumoren zorgen voor hoogste sterfte

Hersentumoren zorgen voor de hoogste sterfte aan kanker onder kinderen, met een aandeel van 42 procent (periode 2007–2016), aan leukemie overleed 22 procent. Ook sterfte aan kanker van het bijnierweefsel (10 procent), botten en gewrichten (7 procent) komt relatief vaak voor bij kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio