15.6 C
De Bilt
vrijdag, 19 augustus 2022

Stichting eist bescherming wilde dieren tegen loslopende huiskatten

Lienden – De Stichting Huiskat Thuiskat eist vandaag van demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, dat zij ingrijpt en kattenbaasjes verbiedt de huiskat buiten los te laten lopen. Volgens de stichting is het buiten laten lopen van huiskatten gelijk te stellen met het uitzetten van dieren en dat is volgens de Wet natuurbescherming verboden.

 Stichting Huiskat Thuiskat

Voorzitter Roel van Dijk: “Om de natuur te beschermen is het uitzetten van dieren verboden. Kattenbaasjes die de huiskat buiten los laten lopen nemen bewust het risico dat de huiskat gaat zwerven en verwildert. Bovendien zal het een vogel om het even zijn of hij wordt opgegeten door een zwerfkat of door Poeki die even later weer thuis in de mand ligt. Ingrijpen is noodzakelijk. Het staat vast dat er jaarlijks miljoenen wilde dieren door loslopende huiskatten worden gegrepen”.

Handhavingsverzoek

Volgens de Huiskat Thuiskat is de minister bevoegd om in te grijpen omdat de huiskat een zogenaamde exoot is. Van Dijk: “Een huiskat is een gedomesticeerd dier en is daarom nergens ter wereld een inheemse diersoort”. De stichting wijst op de mogelijkheden om huiskatten buiten aan de lijn of in omheiningen te houden. Het laten loslopen van huiskatten is volgens hen ook niet veilig voor de huiskat zelf, bijvoorbeeld in het verkeer. Het handhavingsverzoek is gericht op een aantal kattenbaasjes dat de huiskat buiten laat lopen, waaronder één kattenbaasje dat vrijwillig meewerkt. De stichting hoopt binnen enkele weken een besluit op het handhavingsverzoek te ontvangen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio