7.5 C
De Bilt

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap feliciteert Cocondo met de Pieter van Vollenhovenprijs 2023

Hoek van Holland – Op 6 december heeft Cocondo de Pieter van Vollenhovenprijs 2023 in ontvangst mogen nemen. De prijs werd persoonlijk uitgereikt door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Het is een erkenning voor uitzonderlijk doorzettingsvermogen en lef; de voormalige telefoonbunker in het Vinetaduin is namelijk omgebouwd tot unieke vakantiewoning en dit ging gepaard met het nodige geduld én papierwerk.

De vakantiewoning ligt in natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Dit natuurgebied herbergt maar liefst 70 bunkers uit vier lagen krijgsgeschiedenis. Cocondo bevindt zich in het noordelijk deel van het gebied, vlakbij de toegang tot het strand. Gasten kunnen hier letterlijk slapen in het leefgebied van onder andere de vos, marter, rugstreeppad, zandhagedis en de zeldzame nauwe korfslak.

Samenwerken

Het herbestemmen van monumenten is vaak een complexe opgave, maar de initiatiefnemer achter Cocondo, Stichting Stelling 33, toont aan dat met vastberadenheid en moed zelfs de meest uitdagende projecten kunnen worden gerealiseerd. Jos Bisschops, directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, is vol lof over Cocondo en feliciteert Stelling 33 met het behalen van deze prestigieuze prijs. Ook benadrukt hij het belang van samenwerking: “Cocondo is een mooi voorbeeld van hoe natuurbehoud, recreatie en erfgoed samen kunnen gaan om een monument als dit een nieuw leven te geven.”

Doorzettingsvermogen Cocondo

Het innovatieve ‘Cocondo’-concept kwam in 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, tot stand. In dat jaar is de bunker gerestaureerd en omgevormd tot een duurzaam en ecologische verblijfplaats. De jury prijst het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers: “Een bunker in een Natura 2000-gebied; er waren acht ontheffingen nodig en dat is allemaal gelukt. Het is een mooi voorbeeld van hoe een kleinschalig particulier initiatief een herbestemming kan realiseren, waar geen enkele professionele eigenaar aan zou willen beginnen vanwege de vele ‘mitsen en maren’.”

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is trots op deze erkenning en blijft zich inzetten voor de bescherming en herbestemming van waardevol erfgoed in samenwerking met gedreven initiatiefnemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio