16.1 C
De Bilt

Studenten wederom gekort op de energietoeslag: ”Minister weigert nood bij studenten serieus te nemen”

Minister Schouten van Sociale Zaken komt na een jaar van rechtszaken tegen haar beleid eindelijk met een voorstel om studenten energietoeslag te geven. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United zijn echter ontevreden over het in hun ogen karige voorstel. Alleen de kleine groep studenten die volgend jaar recht heeft op de aanvullende beurs komt in aanmerking. Voor studenten die alleen een basisbeurs ontvangen of helemaal geen beurs ontvangen, liggen er nog geen plannen klaar. Ook de pechgeneratie, die al schamel gecompenseerd wordt, komt er slecht vanaf.

“Energieprijzen discrimineren niet, de minister wel,” stelt LSVb voorzitter Elisa Weehuizen. Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: “Het is iets, maar studenten krijgen nog steeds 900 euro minder dan andere groepen. Bovendien geldt het alleen voor een selecte groep studenten; het is een zoveelste doekje voor het bloeden.”

Energietoeslag karig en voor selecte groep

Vorig jaar werden studenten, op advies van minister Schouten, in veel gemeenten uitgesloten van de energietoeslag. Het argument is dat studenten niet behoren tot de groep van minima. Volgens de LSVb en FNV is dit een onrechtmatige scheiding. Weehuizen: “We hebben toen in verschillende gemeentes rechtszaken aangespannen, waarbij de rechter ons steeds weer in het gelijk stelde.

Studenten worden uitgesloten, alleen omdat zij studeren.” Ook de hoogte van het voorstel wekt verbazing. Ait Abderrahman: “Het is totaal onduidelijk waarop de hoogte van dit bedrag is gebaseerd. Het probleem is juist dat studenten anders worden behandeld; wij zijn ervan overtuigd dat de rechter zal oordelen dat studenten recht hebben op gelijke behandeling en dus een gelijke vergoeding.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio