13.8 C
De Bilt

Studenten straks weer op kamers, maar dan wel graag veilig!

Nog een paar weken en dan is het zover, de zomervakantie is voorbij. Voor sommigen is dit een bijzonder moment: je kind gaat op kamers. Het huis uit om te gaan studeren. Prachtig natuurlijk zo’n volgende stap, maar studentenkamers staan nou niet meteen bekend als de meest nette en georganiseerde woningen. Het is dus extra belangrijk om aandacht te geven aan veiligheid, als je zoon of dochter op kamers gaat.  

Waar moet je op letten?

Zorg ervoor dat je zoon of dochter de vluchtroute kent in het nieuwe studentenhuis. En kijk naar de elektrische apparaten. De wasdroger, wasmachine, magnetron of televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in het studentenhuis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? En als je zoon of dochter niet thuiskomt met grote bergen wasgoed, let dan vooral op de wasdroger in het studentenhuis: die is het meest brandgevaarlijk.

Studentenkamers en opladers

Voor een student zijn een laptop en een mobiel natuurlijk onmisbaar. Wijs je kind op de risico’s van het opladen hiervan! Niet ‘s nachts opladen, stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is én gebruik alleen de originele oplader. En zorg ervoor dat apparaten alleen worden gebruikt in ruimtes waar een rookmelder hangt.

Gevaar van Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen brengen risico’s met zich mee. In dit type batterij – bijvoorbeeld gebruikt voor smartphones, laptops en elektrische fietsen- zit veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij en dat heeft veel voordelen. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen. Risico’s zijn groter bij het gebruik van niet-originele laders, het te lang opladen van de batterij of beschadigingen. 

Meer informatie over brandveiligheid in studentenhuizen is te vinden op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/studenten/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio