13.8 C
De Bilt

Zorgt technologie voor een stijging of daling in de sociale interactie?

Dat technologie niet meer weg te denken valt uit het dagelijkse leven, staat als een paal boven water. Echter, stelt zich de vraag of en in welke mate het bijdraagt aan de sociale interactie tussen mensen. Doen we er goed aan om steeds meer technologische snufjes te aanvaarden of wordt dit op termijn de doodsteek op het gebied van sociale vaardigheden? In dit artikel hebben we het er graag samen met jou over.

Overgang naar een technologische maatschappij

Waar onze voorouders nog geen flauw benul hadden van een telefoon of internet, kennen we vandaag de dag een uitgebreid assortiment aan smartphones, tablets, computers en internetmogelijkheden. Technologie staat nooit stil en neemt beetje bij beetje onze maatschappij over. En of dat een goede zaak is, dat valt misschien nog af te wachten. Sommigen zullen volmondig “ja” antwoorden terwijl anderen vol overtuiging zijn dat het vroeger beter én makkelijker was. Misschien moeten we er rekening mee houden dat het antwoord er wel eens ergens tussenin zou kunnen liggen.

Het is niet zwart-wit

Misschien is het helemaal niet zo zwart-wit als velen geloven en kan technologie ook heel wat positieve elementen naar voren brengen. Zo heeft een sterk geavanceerde technologie er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen die een been of arm verloren, zich vandaag de dag kunnen behelpen met een elektronisch aangestuurde prothese. Kindjes die (bijna) doof geboren zijn, die dankzij een technologisch aangestuurd gehoorapparaat opnieuw kunnen horen of personen met een bepaalde neurologische aandoening die worden geholpen door een verfijnd technologisch apparaatje in de hersenen in te planten. Of heel eenvoudig, een bypass apparaat om het hartritme onder controle te krijgen én houden in kritieke situaties.

Kortom, de steeds bijkomende technologische nieuwigheden en veranderingen hebben al zoveel moois gecreëerd dat het een beetje kort door de bocht zou zijn om meteen te besluiten dat het vroeger beter was.

Remedie tegen eenzaamheid

Bovendien hoeft technologie niet alleen een meerwaarde te betekenen op medisch vlak. Bedenk maar eens wat het voor velen kan betekenen op het gebied van psychologische en/ of sociale interactie. Misschien voelde de persoon die zijn been/ arm verloor zich op een gegeven moment wel bijzonder eenzaam en afgesloten van de buitenwereld en kreeg hij/zij opnieuw goede moed met behulp van een dergelijke elektronisch aangestuurde prothese?

Mensen met beperkingen

Of mensen die te kampen hebben met een ziektebeeld of beperking die inspeelt op het vermogen sociaal geëngageerd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan personen die lijden aan een bepaalde, al dan niet ernstige, vorm van het autismespectrum stoornis waarbij sociale interactie en contact met de buitenwereld sowieso al heel wat extra moed en moeite vraagt. Technologie, en dan met name internet en het gebruik van smartphones, kan ervoor zorgen dat de drempel naar contact met anderen lager wordt.

Technologie helpt bij sociale interactie

En ook ouderen of personen die helemaal alleen wonen, kunnen echt wel baat hebben bij een beetje sociale interactie. Want als dit helemaal wegvalt dan voel je pas echt wat eenzaamheid betekent. De mogelijkheid om gebruik te maken van het internet, de computer en/ of tablet biedt hen iets meer perspectieven die, en zeker in tijden zoals deze, extra belangrijk zijn. Uiteraard mogen we niet overdrijven met de opties die technologie ons biedt. Zo kunnen heel wat uurtjes aan het beeldscherm gekluisterd, eenzaamheid en verslaving juist in de hand werken!

Geef het een kans!

Kortom, we kunnen alvast besluiten dat technologie in diverse situaties en op verschillende vlakken alvast een belangrijke meerwaarde kan betekenen zonder dat we daar misbruik van hoeven te maken. Voel je dus niet schuldig en schenk je oma, opa, vader, moeder, broers of vriend een leuke tablet. Op de https://technologieradar.nl site kun je hierover voldoende informatie terugvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio