4.7 C
De Bilt

Tentoonstelling F-16 in Nationaal Militair Museum Soest wegens succes verlengd

Soest – De tentoonstelling over het langst gebruikte vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht is nu nog langer te zien in het Nationaal Militair Museum (NMM)! ‘F-16: 50 JAAR FAST FORWARD’ wordt wegens succes verlengd tot en met 7 januari 2024. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de F-16 Fighting Falcon; van ontwikkeling en techniek tot persoonlijke verhalen van vliegers. De straaljager is een legendarisch jachtvliegtuig dat meer dan veertig jaar succesvol is ingezet op het allerhoogste niveau. De tentoonstelling trok inmiddels al meer dan 250.0000 bezoekers.

F-16: 50 jaar fast forward

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen: MACHINE vertelt met o.a. bijzondere objecten over de ontwikkeling van het toestel. In TEAM kijken we naar de mensen die vliegen en werken met deze straaljager: over squadrons en hun rituelen, de zware opleiding van vliegers en de onmisbare crew om de F-16 heen. MISSION ten slotte laat zien waar en hoe de F-16 internationaal is ingezet. Vijf vliegers vertellen over hun persoonlijke gevoelens daarbij. Eén van hen is luitenant-kolonel Joost ‘NIKI’ Luijsterburg, de Nederlandse vlieger met de meeste vlieguren – ruim 4600. Niki was tevens docent van de laatste F-16 vliegers-in-opleiding die ook voor de camera hun verhaal vertellen.

F-16 xperience

Het sluitstuk van de tentoonstelling is tegelijkertijd ook het hart: daar staat een echte F-16 met rondom een filmscherm van bijna 40 meter lang en 4 meter hoog. Op dit megascherm is een film te zien vanuit het perspectief van de vlieger; de bezoeker vliegt mee door smalle canyons, maakt duizelingwekkende loopings boven zee en voelt bijna de G-krachten als hij met mach 1 door de geluidsbarrière knalt.

Voor kinderen is een speciale route opgenomen. Net als een echte F-16-vlieger voeren zij met een DTC (Data Transfer Cartridge) opdrachten uit en verdienen daarmee hun Wings en call sign.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Meer informatie op www.nmm.nl/f16 of volg ons via Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio