1.6 C
De Bilt

The Coast to Coast Challenge 2024: samen fietsen tegen nierziekten!

De Nierstichting organiseert de Coast to Coast Challenge. Het aantal mensen met chronische nierschade neemt drastisch toe. Als we nu niets doen, wordt het straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Het is tijd om in actie te komen!

Een evenement van de Nierstichting om geld in te zamelen voor een beter leven voor nierpatiënten én om bewustwording te creëren over de schadelijke effecten van te veel zout op je nieren. Tijdens de eerste editie werd vorig jaar ruim €125.000 opgehaald voor de Nierstichting.

De cijfers bewijzen dat dit hard nodig is. In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen namelijk chronische nierschade. Dat is zo’n 10% van onze bevolking. Als we nu niets doen, neemt het aantal mensen met nierschade steeds verder toe.      

Nierschade

Chronische nierschade is onomkeerbaar. Eenmaal opgelopen nierschade kan dus niet meer hersteld worden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders maar weinig weten over de oorzaken van nierschade. En dat is gevaarlijk, juist omdat het eigen gedrag kan bijdragen aan het gezond houden van de nieren. Daarnaast worden symptomen pas laat, te laat, zichtbaar als de schade al is opgelopen en niet meer te herstellen is. De Nierstichting doet er daarom alles aan om dit te voorkomen en wil mensen bewust maken van de risico’s op nierschade. Zo wordt nierschade onder andere veroorzaakt door een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en het eten van te veel zout.

Coast to Coast Challenge

Minder zout kan nierschade helpen voorkomen. Er wordt tijdens de Coast to Coast Challenge fietsen dan ook niet voor niets van Zoutkamp naar Zoutelande gefietst.

De Coast to Coast Challenge daagt iedereen uit om op zaterdag 28 en zondag 29 juni de sportieve uitdaging aan te gaan. Deelnemers fietsen dwars door Nederland, door 9 provincies, ook tijdens de nachtelijke uren, en trotseren de wind die langs de kust raast. Met een team van vrienden, collega’s of familie – aan hen de keuze – trappen ze samen in 24 uur maar liefst 500 kilometer weg.

Naast het sportieve doel, wordt iedere deelnemer uitgedaagd om minimaal 500 euro aan sponsorgeld binnen te halen. Een euro voor iedere weggetrapte kilometer. De tocht start in Zoutkamp en eindigt in Zoutelande. Deelnemen kan in teams van maximaal 5 personen of, voor de echte ‘diehards’, individueel.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio