8.2 C
De Bilt

Uitrol glasvezel veroorzaakt regelmatig overlast

Veel consumenten en bedrijven stappen over op glasvezel. Ze gebruiken het opgeschaalde netwerk voor sneller, stabieler en betrouwbaarder internet. Eenmaal aangesloten ervaren gebruikers de vele voordelen van glasvezelinternet. Uit onderzoek door internetvergelijk.nl blijkt echter dat het in de periode daarvoor regelmatig mis gaat. Tijdens de aanleg ervaren omwonenden en gemeentes problemen. Het varieert van onveilige stoepen tot onbegaanbare wegen en bijvoorbeeld gaslekken.

Onveilige stoepen en ‘onbegaanbare wegen’

“Op lokaal niveau gaat het weleens mis, met name over herstelwerkzaamheden komen klachten binnen,” vertelt een woordvoerder van Internetvergelijk.nl. “Onderaannemers blijken soms uit te gaan van rechtlijnige instructies, zonder mee te willen denken over de wensen van bewoners of gemeentes.”

Zo gebeurde dat bijvoorbeeld bij Marilou, die beschrijft hoe ze aan de glasvezelaansluiting een gat in de muur en een kruipruimte vol stenen overhield. Bovendien was de bestrating voor haar huis na de aanleg een puinhoop. “Dit zijn vervelende situaties, die de acceptatie van glasvezel niet ten goede komen,” licht de woordvoerder toe.

Soms grotere problemen

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de problemen soms groter zijn. In Apeldoorn-Oost is de onderaannemer zelfs ontslagen, na klachten en veel rotzooi. De Stentor bericht over de aanleg tussen Zevenhuizen en Apeldoorn-Zuid, die eerder vlekkeloos verliep. In Woudhuis ging het mis. Tijdens de graafwerkzaamheden werd een muurtje geraakt en sprong de waterleiding.

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn legt uit: “Deze klachten gaan voornamelijk over straatwerk; tegels die niet recht liggen of afwerking die niet voldoet. Dat gebeurt ook regelmatig als het werk nog niet opgeleverd is en bijvoorbeeld het straatwerk nog afgetrild moet worden.”

Rijssen bezorgd over stoepen

Ook in Rijssen ging het mis, zo blijkt uit het onderzoek. De ouderenbonden zijn er bezorgd over de toestand van de stoepen in de stad. Sinds de aanleg van glasvezelkabels liggen er stenen los en is er sprake van allerlei richels, verhogingen en andere provisorische oplossingen.

Onbegaanbare wegen in Hoogeveen

In Hoogeveen zijn sommige wegen volgens politieke partij Gemeentebelangen zelfs helemaal onbegaanbaar geworden: “Het is om moedeloos van te worden. Dat er straten niet of lastig gebruikt kunnen worden vanwege aanleg van glasvezel of andere nutsvoorzieningen is te begrijpen door de inwoners maar als dan vervolgens na het herstel de straten in erbarmelijke staat achter gelaten worden is onbegrijpelijk. Zie de Piet Heinstraat, nu een straat is vol heuvels en dalen.”

In Groningen zijn de gehavend stoepen een grote ergenis voor de PVDA. Groenlinks heeft KPN met succes verzocht om de aanleg te temperen. Volgens de wethouder zijn trottoirs flink beschadigd, en beloofd extra toezicht bij herstelwerkzaamheden.

Gaslek door aanleg glasvezel

Bovendien blijft het niet bij stoepen en wegen die niet netjes worden hersteld na de aanleg van glasvezelkabels. Op meerdere plekken in Nederland zijn er zelfs “veel gaslekken” ontstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval in Vlijmen en omgeving. Daar vormen de hobbels, kuilen en kapotte tegels slechts de ‘kleine problemen’. De vijftien graafploegen in Heusden raken regelmatig een telefoonkabel, een elektriciteitskabel of veroorzaken zelfs een gaslek.

Klic-melding

Volgens wethouder van Bokhoven valt daar helaas weinig aan te doen: “Ze maken gebruik van de informatie die er is, kijken naar de Klic-meldingen over wat er allemaal in de grond zit. En dat is ontzettend veel. Maar de kaarten kloppen ook niet altijd helemaal, zodat een leiding zomaar een stukje verderop kan zitten. Als je in de grond gaat roeren, ontkom je er niet aan dat je wel eens iets kapot trekt.”

Ook in Ede werd een straat korte tijd afgezet, omdat er door de graafwerkzaamheden een gaslek was ontstaan. Aan de Breitnerstraat ontstond het lek. Voor de zekerheid mocht een korte tijd niemand het gebied in of uit. De brandweer kwam ter plaatse, maar hoefde niet in te grijpen. Eerder die week ging het ook al mis toen een waterleiding werd geraakt.

1 schade per 3 kilometer

Volgens een KPN-woordvoerder is er gemiddeld één schade per 3 kilometer. “Als het je treft, geeft dat vreselijke overlast”, weet de KPN-woordvoerder. ,,Het is ontzettend vervelend. We leggen momenteel 10.000 aansluitingen per dag. Dan voorkom je niet dat het nu en dan fout gaat.”

Glasvezelstrijd tussen telecomaanbieders

Er lijkt een ware glasvezelstrijd in Nederland. E-Fiber bericht dat DELTA Fiber Netwerk potentiële klanten probeert af te pakken met het verspreiden van “onjuiste berichtgeving” onder inwoners. Zo heeft E-Fiber een overeenkomst met Castricum en Uitgeest. Desondanks probeert DELTA Fiber Netwerk draagvlak te creëren door langs de duren te gaan.

In een reactie op de website van DELTA Fiber Netwerk zegt de provider te voldoen aan geldende voorwaarden die opgenomen zijn in de Telecomwet. Volgens de provider mogen om die reden meerdere bedrijven glasvezel aanleggen op hetzelfde adres. Einde vorig jaar klaagde ook ViberQ over Delta Fiber Netwerk. In Het Hogeland is een glasvezelstrijd gaande tussen beide provider. De gemeente adviseert inwoner zich aan te sluiten bij Delta Fiber Netwerk. ViberQ, maar ook het CDA vinden het aanprijzen van een telecombedrijf vanuit een gemeente ongepast.

Dubbele verglazing

In 2020 mocht KPN van de rechter doorgaan met het aanleggen van glasvezel in een Haagsche wijk, terwijl T-Mobile de wijk al had verglaasd. Volgens de rechter is het aan de gemeente om zorgvuldig onderzoek te doen naar de impact van een tweede glasvezelnetwerk. Toezichthouder ACM raadt gemeenten aan om te bemiddelen tussen internetproviders, zodat deze samen gaan investeringen in één netwerk met toegang voor alle internetaanbieders. In het kwartaal van 2021 is bij 175.000 huishoudens een nieuwe glasvezelverbinding aangelegd. Er ligt nu bij ruim 4,26 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting tot in de meterkast.

1 REACTIE

  1. En dan niet te vergeten de dagenlang aanhoudende pokke herrie van de tegel aanstamp machines rond je huis, ik woon precies op een kruispunt in de wijk en ze zijn nu al meer dan een week elke dag uren achtereen met zon stenen stamp machine bezig, om helemaal krankjorum van te worden..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio