21.6 C
De Bilt

Uitzendkrachten minder veiligheid dan vaste werknemer

Binnenland – Ook uitzendkrachten en mensen die als oproepkracht of invalkracht werken hebben recht op toegang tot de bedrijfsarts, maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft hier onderzoek naar gedaan en concludeerde dat ook niet alle veiligheidsvoorschriften goed worden nageleefd. Daardoor hebben Flexwerkers meer kans op beroepsziekten en arbeidsongevallen.

Flexibele krachten doen vaker gevaarlijk of lichamelijk zwaar werk dan de vaste arbeidskrachten, blijkt uit het onderzoek. Wel hebben de vaste werknemers vaker veel en emotioneel zwaar werk.

Veiligheid

Volgens de wet gelden veiligheidsmaatregelen voor alle werkende. Het maakt niet uit wat voor contract je hebt, elke werknemer heeft recht op beschermende kleding en kan naar een bedrijfsarts. Volgens de SER gaat dat in de praktijk heel vaak anders.

Het wordt onduidelijk voor de werknemer en de werkgever wie er verantwoordelijk is voor de veiligheid en gezonde arbeidsomstandigheden wanneer er geen vaststaand urencontract is.

Beroepsziekten en ongevallen

Volgens de SER weten werkgevers en werknemers niet altijd goed wat hun rechten en plichten zijn. Het kan daardoor voorkomen dat de ene werknemer sneller naar een bedrijfsarts kan dan de andere. En worden niet altijd de veiligheidsvoorschriften nageleefd. Dit heeft tot gevolg dat er meer risico is op beroepsziekten en arbeidsongevallen.

Er komen steeds meer mensen die als zelfstandige werken, uitzendkrachten zijn of een flex-contract hebben. De SER vindt dat er meer handhaving moet komen en dat iedereen gezond en veilig moet kunnen werken.

Schadelijke trend

Iedereen moet goed weten wat zijn verantwoordelijkheid is. Zowel werknemers als werkgevers, maar ook overheden en uitvoeringsinstanties moeten dit weten. De vakbond CNV heeft het over een schokkende conclusie die het SER trekt. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden stelt dat het tijd wordt om paal en perk te stellen aan deze schadelijke trend.

Het kabinet wil zijn arbobeleid doorlichten en een nieuwe lange termijnvisie ontwikkelen. De SER geeft aan daarbij betrokken te willen blijven. En wil dat er meer onderzoek komt naar de oorzaak van de verschillen tussen vaste- en flex werknemers. Maar ook naar de werkomstandigheden van migranten, platformwerkers en uitzendbureaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio