14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

UWV blij met extra steun voor Werkcentra door heel het land

De mede door UWV opgestarte Werkcentra krijgen structurele financiering. De komende jaren komt er 86 miljoen euro beschikbaar om de huidige acht werkcentra uit te breiden naar 35 en de dienstverlening in de Werkcentra te intensiveren. Ministers Van Gennip en Schouten hebben dit bekend gemaakt. Door deze financiële impuls kunnen alle mensen die hulp nodig hebben bij het vinden van werk terecht bij één loket bij hen in de buurt.

“Wij zijn heel blij dat wij dankzij de structurele financiering extra mogelijkheden krijgen om mensen te helpen en ondersteunen met vragen over werk en scholing op één herkenbare plek. Op deze manier wordt het voor iedereen duidelijk waar zij terecht kunnen voor hulp.” aldus Nathalie van Berkel, lid van de Raad van Bestuur van UWV.

“De grote krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat er nog steeds mensen aan de kant staan laat zien dat er een herkenbaar punt moet zijn waar iedereen terecht kan voor vragen over het vinden van werk en hulp bij omscholing. Samen met de gemeenten en onze samenwerkingspartners hebben wij gezien dat het regionale Werkcentrum daar de plek voor is. Door de dienstverlening van UWV, gemeenten en andere partners gezamenlijke aan te bieden op één plek kunnen er meer mensen, ongeacht hun uitkeringssituatie of arbeidsrelatie, geholpen worden en vraag en aanbod beter samengebracht worden.”

Krachten bundelen

Om iedereen goed te kunnen helpen met het vinden van werk of personeel worden de krachten van verschillende publieke en private organisaties samengebracht in het Werkcentra. UWV en gemeenten werken in de Werkcentra samen met bedrijven, sociale partners en onderwijsorganisaties. De krachten van deze partijen worden gebundeld om de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen.

Nathalie van Berkel: “Door de kennis en expertise van al deze partijen samen te brengen kunnen er meer passende oplossingen geboden worden zoals omscholingstrajecten, van werk-naar-werk dienstverlening en is er een compleet beeld van het beschikbare werk in de regio. Door nauw samen te werken maken we veel meer mogelijk.”

Acht werkcentra

Momenteel zijn er al acht Werkcentra fysiek open. De komende tijd moeten dit er 35 worden. In elke arbeidsmarktregio één. Op deze locatie kan iedereen, met of zonder uitkering, zonder afspraak terecht voor ondersteuning bij het vinden van werk. Van Berkel: “Het Werkcentrum wordt de vaste plek waar werkzoekenden naar toe gaan voor ondersteuning bij het vinden van werk en omscholing. En waar werkgevers langsgaan als zij personeel zoeken. Daarbij zullen werkgevers geholpen worden om mensen die meer ondersteuning nodig hebben een passende werkplek te bieden. We kunnen namelijk simpelweg niemand aan de kant laten staan.”

Oorsprong Werkcentra

UWV, gemeenten en de samenwerkingspartners startte de intensievere samenwerking in de Regionale Mobiliteitsteams. Deze teams moesten er in de coronaperiode ervoor zorgen dat mensen die hun werk verloren door de coronapandemie snel nieuw werk vonden. In totaal zijn er 41.000 mensen geholpen door de Regionale Mobiliteitsteams. Deze lijn wordt nu doorgetrokken in de Werkcentra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio