9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Variabele energieprijzen: overstappen of niet?

Vanaf september 2022 zijn de energieprijzen voor gas en stroom weer aan het dalen. Dit wordt veelal opgemerkt door de huishoudens met variabele tarieven. De prijzen liggen in oktober en november nog onder het prijsplafond van 2023. De variabele tarief huishoudens mogen nu dan wel profiteren van de daling, maar zullen ook als eerst getroffen worden wanneer de prijzen (weer gaan) stijgen.

De oorzaak van deze rustgevende tarieven is het zuinige gedrag bij huishoudens en de ruime gas- en stroomopslag. De dalende prijzen maakt dat menig consumenten op het moment energie vergelijken. Iedereen wil namelijk profiteren van de gunstigste tarieven. Of overstappen voordelig is of niet, hangt van verschillende factoren af. De huidige turbulente markt maakt dat verschillend voor elk type huishouden.

Energie vergelijken

Welke energieleverancier het voordeligst is hangt af van verschillende factoren. 

  1. kWh prijs

De kWh is de eenheid die wordt gebruikt voor energie. De kWh prijs is het tarief dat geldt per kWh. Deze kan vast of variabel zijn. Op dit moment is de gemiddelde kWh prijs € 0,790. Dit is vele malen hoger dan het tarief van vorig jaar, toen de kWh prijs gemiddeld op € 0,241 lag. 

  1. Verbruik

De volgende factor is het verbruik. Hoeveel energie er verbruikt wordt hangt af van de grootte van het huishouden in combinatie met hun consumptiegedrag, en het energielabel van de gebruikte apparaten. Het gemiddelde verbruik voor een 4 personen huishouden is 4300 kWh.

  1. Locatie

De laatste factor is locatie. De tarieven zijn locatieafhankelijk. Bepaalde gebieden in Nederland hanteren lagere tarieven dan gemiddeld.

Energie vergelijkingstool

Het vergelijken van verschillende energieleveranciers is niet eenvoudig. Gebrek aan kennis over de marktsituatie en ontwikkeling hiervan in de komende periodes maakt het erg lastig om een goede vergelijking te maken. De meeste consumenten maken gebruik van een vergelijkingssite, zoals EasySwitch.nl. Dit heeft namelijk meerdere voordelen. 

  1. Laagsteprijsgarantie

Door het datarijke overzicht zal je als consument genieten van de laagste tarieven. Je kan hierdoor zelf makkelijk de keuze maken welke leverancier past bij jouw budget.

  1. Gratis switchen

Via dit platform is het eenvoudig om de overstap naar een andere energieleverancier te maken. Alle administratieve zaken worden namelijk automatisch geregeld bij een afsluiting. Ook zorgen zij voor de overgang naar de nieuwe leverancier, zodat je er zeker van kan zijn dat je nieuwe leverancier op tijd levert.

  1. Écht duurzame contracten

Duurzaamheid is de belangrijkste pijler in deze branche. Door de populariteit ervan wordt er veelal aan greenwashing gedaan. Om dit tegen te gaan is duurzaamheid de hoofdzorg bij EasySwitch.nl. Duurzaam is hier dan ook echt écht duurzaam.

  1. 100 % onafhankelijk energie vergelijken

Ook, zie je in het overzicht altijd de volledige prijzen. Hierdoor zijn er geen addertjes onder het gras, geen extra servicekosten en geen commerciële trucjes. Als consument kun je hierdoor volledig onbevooroordeeld vergelijken. 

  1. Besparen op energie

Ook helpt EasySwitch.nl haar klanten elk jaar met meer besparen. Je ontvangt elk jaar op tijd een herinnering dat jouw contract verloopt. Hierdoor kan je op tijd genieten van de beste prijzen voordat deze omhoog schieten. Zo heb je altijd een eerlijk contract.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio