16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Veel kinderen zijn arm, terwijl ouders gewoon werk hebben

Binnenland – 60 Procent van de ouders van de kinderen die in armoede leven, heeft gewoon een baan. Deze gezinnen komen financieel moeilijk rond, maar profiteren vaak niet van toeslagen en jeugdvoorzieningen zoals voor sport en cultuur. Veel kinderen vallen dus buiten de boot.

Veel kinderen in armoede

Zo’n 8 tot 12 procent van de kinderen leeft in armoede. Dat komt overeen met zo’n 378.000 kinderen. Van de arme kinderen heeft zestig procent werkende ouders,  stelt de Sociaal Economische Raad (SER).

Werk geen garantie

Werk is dus niet altijd een garantie tegen armoede, omdat sommige mensen te weinig verdienen met hun werk. De aanpak om dit aantal terug te dringen, moet daarom anders, stelt de SER.

Gewoon een baan

Omdat de ouders werk hebben komen zij niet in aanmerking voor bepaalde voorzieningen. De kinderen worden daar de dupe van. De SER pleit voor een armoederegisseur in iedere gemeente, met als belangrijke taak de werkende minima in beeld te krijgen.

Verder kan de armoederegisseur de vaak ingewikkelde aanvraagprocedures voor voorzieningen verbeteren.

De armoede onder Nederlandse kinderen is structureel, zegt de SER. Het aantal kinderen dat in armoede leeft, daalt niet ondanks allerlei initiatieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio