9.8 C
De Bilt

Verzekeraars voelen weinig ‘spanning’ rondom thuisbatterijen

In recent onderzoek door Jeroen Bakker werd bij twaalf Nederlandse verzekeraars de impact van thuisbatterijen op verzekeringspolissen onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd in een periode waarin de vraag naar thuisbatterijen toenam, gedragen door de toekomstige afschaffing van de salderingsregeling.

Belangrijkste uitkomsten

Het onderwerp ‘thuisbatterijen’ komt in veel polisvoorwaarden van de twaalf betrokken verzekeraars niet voor.
Thuisbatterijen passen volgens verzekeraars in het rijtje zonnepanelen, omvormers en warmtepompen.
Advies: laat de installatie van een thuisbatterij aan een erkend installateur over. Het aantal branden, waarbij is vastgesteld dat het door een thuisaccu komt, blijft relatief laag.

Wat experts zeggen

Martijn Bosman, CX Productmanager bij Unigarant/ANWB, ziet een duidelijke trend: ‘Door de afschaffing van de salderingsregeling zal de vraag naar thuisbatterijen ongetwijfeld stijgen. Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen voor de verzekeringsbranche.’

Elias van Hees, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, benadrukt het belang van veiligheid: ‘Ondanks het lage aantal incidenten is een veilige installatie van thuisbatterijen essentieel. Certificering van installateurs kan hierbij een sleutelrol spelen.’

Raoul, Senior Verzekeringsadviseur bij Promovendum, raadt aan: ‘Gezien de complexiteit van de technologie, is het cruciaal de installatie aan een erkende installateur over te laten.’

Reacties van verzekeraars

Het onderzoek wijst uit dat thuisbatterijen vaak niet specifiek in de polisvoorwaarden worden vermeld. Toch benadrukken verzekeraars het belang van installatie door een erkend installateur. Zo geeft een werknemer van de klantenservice van Klaverblad bijvoorbeeld aan dat de thuisbatterij op het dak moet worden geïnstalleerd. Interpolis en FBTO dekt thuisbatterijen standaard, mits correct geïnstalleerd.

Aandachtspunten

Verzekeraars erkennen het groeiende belang van thuisbatterijen en werken aan duidelijkere richtlijnen in hun polisvoorwaarden. Het belang van veilige installatie en certificering van installateurs wordt door alle partijen onderstreept.

Over de onderzoeker

Het onderzoek is uitgevoerd door Jeroen Bakker (42). Begin dit jaar is hij begonnen informatie en bevindingen op zijn website jeroen.nl te delen, over energie besparen door deze zelf op te wekken, op te slaan en te beheren. Dit door bewuste gedragsverandering, gebruik van slimme huisautomatisering en dynamische energieprijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio