13.8 C
De Bilt

Voor vlinders en bijen anders maaien.

Binnenland – Voor vlinders en bijen worden de groenstroken langs de wegen steeds belangrijker. Door deze groenstroken te maaien worden de bloemen, waar de bijen en vlinders hun nectar uithalen, bedreigt. De vlinderstichting stelt voor om in delen te gaan maaien en komt daarvoor met een keurmerk voor goed maaibeheer.

Biodiversiteit

Er zijn steeds minder vlinders en bijen in Nederland, omdat hun voedselbronnen, de bloemen waar zij het nectar en stuifmeel uit halen, verdwijnen.
Groenstroken kunnen een goede bijdrage leveren aan de biodiversiteit, als er maar op de juiste manier gemaaid wordt. Het is volgens de vlinderstichting belangrijk dat de bermen en groenstroken met bloemen een leefgebied voor de insecten kunnen blijven.

Gemeenten en andere beheerders van groenstroken en bermen willen wel natuurvriendelijk maaien volgens de vlinderstichting. Natuurvriendelijk maaien kan door tijdens het maaien delen over te slaan. En deze stukken dan een andere keer mee te maaien. Dan is er altijd een deel met bloemen voor de vlinders en bijen.

Keurmerk

Doordat er vaak grote oppervlakten uitbesteed worden voor meerdere jaren, gebeurt deze manier van maaien nog niet altijd. Er wordt daar volgens de vlinderstichting naar de prijs gekeken en niet of een loonbedrijf wel of niet natuurlijk maait. De stichting komt daarom met het keurmerk. Zo kunnen bedrijven aantonen dat ze op de goede manier maaien.

Toch gebeurt dat vaak niet, omdat vaak grote oppervlakten voor meerdere jaren worden uitbesteed. En daarbij wordt volgens de Vlinderstichting alleen naar de prijs gekeken, niet of een bedrijf natuurvriendelijk maait of niet. Daarom komt de stichting met het keurmerk, op die manier kunnen bedrijven laten zien dat ze op de juiste manier maaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio