13.3 C
De Bilt

Vuurwerk niet op Oudejaarsdag te koop dit jaar

Nederland – Misschien had u er nog niet over nagedacht, of was het zelfs niet eens bij u opgekomen, maar nog even vuurwerk kopen op Oudejaarsdag is er in 2017 niet bij.

Oudejaarsdag valt op zondag

Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat de winkels op zondag gewoon open zijn. Dus vuurwerk kopen op een zondag moet dan toch ook gewoon kunnen? Mis! Er bestaat een wettelijke uitzondering namelijk. Die is bepaald in de zogenaamde Vuurwerkwet.

Vuurwerkwet

Volgens de genoemde wet mogen handelaren alleen in de laatste 3 dagen van het jaar hun vuurwerk verkopen aan consumenten. Er is echter een grote ‘maar’: “als één van die 3 dagen een zondag is, dan wordt die dag als verkoopdag uitgesloten.” Er blijven wel 3 verkoopdagen, maar die beginnen dus al op 28 december. Hierdoor is 30 december de laatste verkoopdag van het jaar in plaats van 31 december 2017. Als u te lang wacht met uw aankoop, grijpt u er dit jaar toch echt naast.

Branche niet blij

De vuurwerkbranche is niet blij met deze uitzondering in de Vuurwerkwet, omdat zondagsopeningen van winkels anno 2017 heel gebruikelijk is geworden. Omdat het niet zo vaak voorkomt dat Oudejaarsdag op zondag valt, vrezen handelaren dat consumenten geen erg zullen hebben in de genoemde uitzondering.

Winkel zondag open, mag geen vuurwerk verkopen!

Hierdoor verwachtten zij een behoorlijk omzetverlies. Sinds de wet in 2002 is ingevoerd is 31 december 1 keer eerder op zondag gevallen. “Doordat veel vuurwerk verkooppunten zich vaak in of bij gewone winkels bevinden, kunnen consumenten denken dat er dus ook gewoon vuurwerk op die zondag gekocht kan worden. Dat is dus niet zo”, laat een woordvoerder van de belangenvereniging weten.

 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio