5.9 C
De Bilt

Waarom beleggen in edelmetalen juist nu zo populair is

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel beleggingsvormen. Met enkele klikken op de knop ben je al aanwezig op de cryptomarkt of beleg je je geld in een geheel nieuw project. Zilveren of gouden munten kopen lijkt misschien een beetje ouderwets, maar vergis je niet: beleggen in edelmetalen wint juist nu namelijk steeds meer aan populariteit. En dat is niet voor niets.

Het effect van de Oekraïne-oorlog

De Oekraïne-oorlog heeft een gat geslagen in de financiële markten. Heel veel koersen daalden enorm. Ook de cryptomarkt was even lamgeslagen. Hierdoor was er even heel veel paniek en die is nog lang niet voorbij. Want wat als Rusland een geheel nieuwe poging doet op een ander land? Of in plaats van een ‘militaire operatie’ straks echt de oorlog aankondigt en daarmee nog meer heftige acties pleegt? Wat dan? Stort de markt volkomen in? Hoe is het dan met de financiële situatie in ons land?

Beleggen in iets dat stabiel blijft

Er heerst momenteel veel economische onrust en dat is helaas niet zonder reden. Beleggen is daardoor ook spannender dan ooit. Natuurlijk was dat al nooit geheel zonder risico’s, maar nu is het al helemaal enorm onzeker geworden. Daarom kan het prettig zijn om je geld te beleggen in iets waarvan de koers minder volatiel is. Kortom: eentje waarvan de waarde redelijk stabiel blijft.

Dit is zeker het geval bij edelmetalen. Hetgeen niet betekent dat de koers nooit kan dalen, maar wel dat er veel minder heftig wordt gereageerd op gebeurtenissen in de wereld. Dit was bijvoorbeeld ook zeer duidelijk te merken tijdens de kredietcrisis in 2008. Vrijwel alle koersen gingen hard onderuit, behalve de edelmetalen. Zij bleven stabiel en in sommige gevallen steeg de waarde zelfs.

Mede door de huidige onzekere economische situatie vinden veel mensen het een veiliger idee om in te zetten op een koers die minder volatiel is. Investeren in zilveren en gouden munten is dan ook direct een stuk populairder geworden.

De koopkracht blijft intact

Er zijn maar weinig betaalmiddelen die in koopkracht relatief gelijk blijven. Kijk zelf maar eens naar de huidige inflatie. In een jaar tijd is één euro een stuk minder waard geworden. Vergelijk dit eens met wat je tien jaar geleden voor een tientje kon kopen en wat nu mogelijk is. Dan merk je direct dat de koopkracht flink is afgenomen. Bij edelmetalen is dit nauwelijks het geval. Ondanks de inflatie neemt de waarde van goud en zilver niet af. Met edelmetalen behoud je dus meer je koopkracht dan met elk andere valuta. Dit houdt in dat je met een gouden munt in 2022 ongeveer hetzelfde kan kopen als circa dertig jaar geleden.

Wist je dat de koopkracht en de koers van edelmetalen zo goed als stabiel kan blijven doordat het product steeds schaarser wordt? Er is maar weinig goud in de wereld te vinden. Als je werkelijk al het goud op zou graven, dan zou je nog maar aan een relatief kleine hoeveelheid komen. Hierdoor neemt de kracht van het goud niet af. Ook de verleiding niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio