8.6 C
De Bilt

Waarschuwing waterschap voor gladde wegen en veel regen

Krimpenerwaard/Schieland – Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard waarschuwt voor de gevolgen van zware regen. De komende dagen wordt er in deze regio plaatselijk tot 40mm regen verwacht.

Wegen mogelijk spiegelglad

Hierdoor kunnen de wegen spiegelglad worden door vet en olie dat al die tijd op het wegdek is blijven liggen. Daarnaast kan men plaatselijk te maken krijgen met wateroverlast door de regen op straat, omdat de grond het water minder snel opneemt door de lange droge periode die we hebben gehad en de riolering alle neerslag niet ineens kan verwerken.

Riooloverstort en dijkbewakers

Ook kunnen we te maken krijgen met riooloverstorten in het stedelijk gebied, met name in en rond de Rotterdamse Singels. Dit is helaas onvermijdelijk.

Onze dijkinspecteurs en vrijwillige dijkbewakers lopen de komende dagen extra controles langs de dijken en kades.

Schipperen tussen teveel en te weinig water

Een woordvoerder laat weten: “Wij werken deze dagen continue aan het waterpeil in ons beheersgebied: aan de ene kant moet er voldoende water afgevoerd worden om ruimte te creëren waar we alle neerslag kunnen opvangen. Daarnaast proberen we nog steeds genoeg voorraad te vormen om de verzilting in ons gebied te voorkomen.”

Verhoogde risico’s gebruik oppervlaktewater

Door het warme en droge weer zijn er ook verhoogde risico’s bij het gebruik van oppervlaktewater voor het besproeien van planten en gewassen. Het water kan zouter zijn door indamping en mogelijk noodzakelijke inlaat van zilter water. Bovendien loopt men meer risico op ziektes en allergische reacties doordat er meer ziektekiemen en blauwalgen in het verwarmde water zitten.

Testen voor gebruik

Het Hoogheemraadschap raad mensen en bedrijven die gebruik maken van oppervlaktewater aan, dit voor gebruik te laten testen. Onnodig gebruik van oppervlaktewater wordt afgeraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio