12.8 C
De Bilt

Waterschap draagt zorg voor bomen en planten in Zeeland

De afgelopen vier maanden heeft waterschap Scheldestromen intensief gezorgd voor zijn 125.000 bomen en 413 kilometer struiken. Dit seizoen heeft het waterschap op ongeveer veertig plekken, verspreid over heel Zeeland, zieke en oude bomen en slechte beplanting verwijderd en nieuw groen terug geplant. Naast dit werk gaat de continue zorg voor al het groen gewoon het hele jaar door. 

Ieder seizoen (vanaf november tot en met maart) worden locaties aangepakt waar groot onderhoud nodig is. Het waterschap haalt zieke en oude bomenrijen weg en plant nieuwe beplanting terug. Dit werk is afgerond, maar de zes gecertificeerde groenmedewerkers van het waterschap gaan door met de continue zorg voor de bomen.

Continu onderhoud

Voor het waterschap staat de veiligheid van de weggebruikers voorop. Dit betekent dat de bomen en struiken geen gevaar mogen opleveren. Oude of zieke bomen kunnen hun takken verliezen of kunnen om vallen bij een storm. Om dit te voorkomen voeren de groenmedewerkers jaarlijks een boomveiligheidscontrole uit aan een kwart van het bomenbestand. Zo worden al onze bomen iedere vier jaar officieel gecontroleerd, naast de jaarlijkse bomenschouw. Deze bomenschouw vindt ook na een storm plaats.

Essentaksterfte

Tijdens de controles is gebleken dat er tussen onze gezonde essen ook helaas essen zijn die de essentaksterfte hebben. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel. Deze bomen krijgen extra aandacht. Het waterschap heeft ruim 15.000 essen. De slechte worden verwijderd. Het afgelopen jaar is ongeveer 2% van de essen verdwenen door deze ziekte. De es wordt niet terug aangeplant, omdat die nog steeds te maken kan krijgen met de essentaksterfte. Voor de es is nog geen resistente soort ontwikkeld.

Beheerplan

De onderhoudswerkzaamheden vloeien voort uit het beheerplan beplanting van het waterschap. In dit plan wordt beschreven hoe het waterschap veilige en gezonde beplanting houdt. Zieke of oude bomen moeten worden vervangen. Het waterschap plant gevarieerdere boomsoorten terug. Een deel van de populieren wordt vervangen door de eik, els, linde, esdoorn en de iep die resistent is voor de iepziekte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio