15 C
De Bilt

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

Rijkswaterstaat organiseert op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in De Liemers en de Betuwe zijn gevonden in het kader van het project ViA15. René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien. Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Eerste landbouwers

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: “Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Zo ontdekten we in Angeren zowel resten van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers. Dat resten van beide samenlevingsvormen gevonden zijn op één plek is zeer zeldzaam. En dat gewoon in Angeren! Ik laat mensen graag zien wat deze vondsten zijn en wat ze vertellen over ons verleden.”

Vuursteen uit de zeefvakken
Vuursteen uit de zeefvakken – Foto: Rijksoverheid

Van IJzertijd tot Romeinen

In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. “Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de IJzertijd (800 voor Christus en 12 voor Christus) woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.” In de uitzending besteedt Isarin tevens aandacht aan het Romeins grafveld in Bemmel, dat in 2019 werd ontdekt. “Dat grafveld was nog helemaal compleet: van volledige askisten tot luxe grafgiften. Dichter bij het verleden komen kan bijna niet.”

Praktische informatie over webinar

  • Datum:                dinsdag 14 maart 2023
  • Tijdstip:               19.00 uur
  • Duur:                   ongeveer 45 minuten
  • Locatie:                online via de website: via15.ids-live.nl/stream
  • Kosten:                gratis
  • Aanmelden:          niet nodig; de uitzending is direct te bekijken op via15.ids-live.nl/stream

Meer informatie

Meer informatie over project ViA15 is te vinden op www.via15.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio