20.4 C
De Bilt
donderdag, 11 augustus 2022

Op welke partij moet ik stemmen straks op 17 maart?

Ze staan weer voor de deur de verkiezingen, op het nieuws gaat het over niks anders en alle kranten en nieuwspagina’s puilen uit van alle verkiezingsartikelen. Dan komt natuurlijk de vraag: op wie moet ik gaan stemmen? In dit blog hebben we een paar dingen beschreven wat te doen als je niet weet op wie je moet stemmen.

Wie o wie krijgt mijn stem?

Wordt het dan toch maar de VVD, de PVDA, de SP of misschien wel de Partij voor de Dieren. Dit zijn vragen die bij veel mensen door het hoofd gaan rond de tijd van het verkiezingsprogramma, omdat er zoveel keuze is en er zoveel verschillende standpunten zijn is het best lastig om voor je eigen gevoel goed te stemmen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je dit jaar voor het eerst stemt, dan is het natuurlijk al helemaal lastig als je niet precies weet hoe of wat.

Het kan zelfs zijn dat je nog totaal geen idee hebt waar elke partij voor staat en wat ze willen veranderen aan Nederland. De beste oplossing hiervoor is een online stemwijzer, het is een vraagstelling waar je aan de hand van je antwoorden op de stellingen kan meten welke partij het beste bij jou past.

Verdiep jezelf er verder in

Na dat je een paar stemwijzers hebt gemaakt kan je door middel van de uitslagen wel concluderen welke partij het beste bij jou past. Ons advies is echter niet om dan blindelings op die partij te gaan stemmen, lees je verder in in de standpunten en de visie van de partij. Hierdoor kom je erachter of de partij wel echt bij je past. Doe dit door middel van het verkiezingsprogramma of het partijprogramma te lezen op de website van de partij die jou het meeste aanspreekt.

Niet alleen maar via de TV

De meeste mensen zien politici alleen maar in een verkiezingsdebat of debatten in de 2e kamer dat geeft best een afstandelijk gevoel. Heb je daar nou ook last van dan hebben we een goede tip voor je. Elke politieke partij heeft een partijprogramma hierop kan je zien of de partij waarvan het lijkt dat hij bij jou past misschien ergens in de buurt van je woonplaats een spreekdag gaan houden. Bij dit soort dagen houden de partijleiders een toespraak op een plein en mengen ze zich tussen de mensen om openlijk vragen te beantwoorden. Heb je dus last van het gevoel wat hierboven wordt beschreven? Bekijk het partijprogramma van je partij en misschien kan je dan wel zo’n dag bezoeken.

Praat erover

Iedereen is anders en niemand is als jij, het is een bekende uitspraak die van begin tot het einde klopt als een bus. Tuurlijk zijn er mensen die dezelfde politieke voorkeuren hebben als dat jij hebt en het is fijn om daar mee te praten. Zo zal je zien dat mensen hun voorkeur bij dezelfde partij ligt maar dat dat niet hoeft te komen door 1 en hetzelfde standpunt.

Mooie gesprekken

Het kan zijn dat je op dezelfde partij stemt maar dat ieder daar zo zijn eigen redenen voor heeft. En dat is juist het mooie aan dit soort gesprekken, net zoals gesprekken met mensen met een andere politieke voorkeur. De discussie aan gaan of een soort eigen debat starten is ook leuk en helpt voor beide partijen ook mee voor het vormen van een eigen politieke mening. Dit kan juist komen door het aanhoren van standpunten van andere partijen, of kies redenen van mensen met een andere politieke voorkeur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio