9.9 C
De Bilt

Winnaars fotowedstijd Groene Cirkel Bijenlandschap 2022 bekend

Binnenland De afgelopen maanden zijn veel bijenliefhebbers er op uit getrokken om een mooie foto van de bij of een bijenlandschap te maken. Tijdens deze zevende editie van de jaarlijkse fotowedstrijd Groene Cirkel Bijenlandschap ontvingen wij maar liefst 116 prachtige foto’s van bijen. Tussen alle mooie inzendingen was het lastig kiezen, maar het is de jury gelukt de winnaars te kiezen.

De winnaars van de Fotowedstrijd 2022 Groene Cirkel Bijenlandschap zijn:

1e prijs  – Ariena van Gelderen ‘In het hart van de margriet’

2e prijs – Monique Klein-Schiphorst ‘Bijenparadijs’

3e prijs – Sven Rodenburg ‘Van bloem tot honing’

De uitreiking vond op woensdagavond 29 juni plaats in het Huis van Duurzaamheid in Alphen aan den Rijn. Hier kregen de winnaars hun prijs uitgereikt door Laila Driessen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van gemeente Leiderdorp, en Relus Breeuwsma, wethouder van o.a. Natuur en Milieu van gemeente Alphen aan den Rijn. Verheugd namen de winnaars hun prijzen, die bestonden uit waardebonnen van Biologische Kwekerij De Groene Cirkel in Oegstgeest en een bijenhotel, in ontvangst.

X-factor

De jury beoordeelde de foto’s op technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor. De foto van de drie prijswinnaars voldoen zeker aan deze eisen. Ze zijn mooi belicht en haarscherp, en hebben een mooie kleurstelling. Daarnaast maken ze mensen enthousiast iets te doen voor bijen.

Onderbouwing door de jury

1e prijs:

fotograaf Ariena van Gelderen; titel foto: In het hart van de margriet

“Zoals je als kijker letterlijk de foto ingezogen wordt, diep de margriet in, zo is deze bij ook diep verzonken in zijn bloem. Met volle overgave werpt hij zich op het warmgele bed van nectar. We zien zijn dorst tot in detail gelest worden, alles om hem heen vervaagt. De kracht van deze foto is gelegen in de eenvoud, betrokkenheid en frisse presentatie.” 

thumbnail?id=1VR4G7aHEI61cd2jgtDUwuG0qZ4QefvDq&sz=w1024
1e prijs. In het hart van de margriet Foto:Ariena van Gelderen

2e prijs: 

fotograaf Monique Klein-Schiphorst; titel foto: Bijenparadijs

“Prachtige, vrolijke, bloemrijk foto van een aardhommelwerkster (of nauw verwante soort, niet op foto te onderscheiden) in haar element. Zo’n omgeving zou je elke bij toewensen!”

2e prijs. bijenparadijs Foto: Monique Klein Schiphorst

3e prijs:

fotograaf Sven Rodenburg; titel foto: Van bloem tot honing

“Door samenwerking sterk. Samenwerken leidt altijd tot een mooi resultaat. Dat is voor mij de X-factor. Mooi is ook dat er enkele darren (mannelijke honingbijen) op deze foto te zien zijn. Ondanks het feit dat deze niet vaak te zien zijn, spelen ook zij een belangrijke rol in het voortbestaan van hoiningbijenkolonies.”

uc?id=1igYaIVbbJop u5qnFP69ogwDlByhGPCP
3e prijs. Van bij tot honing Foto: Sven Rodenburg

Jury

De jury bestond uit:

  • Laila Driessen-Jansen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp
  • Relus Breeuwsma, wethouder van o.a. Natuur en Milieu Alphen aan den Rijn
  • Menno Reemer, gastonderzoeker/ projectleider bestuivers EIS Kenniscentrum Insecten

Iedereen kan bijen helpen

Het gaat namelijk niet goed met de bij. Maar onze wereld kan niet zonder bijen. Ze zorgen voor de bestuiving zo’n 75 procent van alle gewassen op aarde. Gelukkig kun kan ieder zelf veel doen om in de tuin of op het balkon een leefbare plek te maken voor bijen en andere bestuivers. Daarmee stimuleer je de biodiversiteit in jouw directe leefomgeving! Meer informatie: www.bijenlandschap.nl.

Over Groene Cirkel Bijenlandschap

Boeren, burgers, overheden, wetenschap, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties, allemaal werken zij samen binnen de Groene Cirkel Bijenlandschap om een netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden te creëren. Al die grote en kleine stukjes grond vormen schakels die ervoor zorgen dat de bijen de beschikking hebben over een groter leefgebied en minder kwetsbaar worden. Zo zorgen we ook voor een mooi, kleurrijk landschap. En het helpt: in drie jaar tijd is het aantal soorten bijen met 34% toegenomen. Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit van Groene Cirkel Bijenlandschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio