1.7 C
De Bilt

Poll – Wissen Facebook en Instagram de geschiedenis?

Hoever kan de macht een groot bedrijf als Facebook gaan? Het begint hele enge vormen aan te nemen. Het is niet meer de wetgever die bepaald wat discriminerend is, maar de directie van een commercieel miljardenbedrijf. Facebook en Instagram willen alle, stereotyperende, foto’s van Zwarte Piet en Joden van hun platformen wissen. Wie dan bepaald wat stereotyperend is wordt niet duidelijk.

Waarom is het eng?

Natuurlijk kun je Facebook toejuichen omdat zij een standpunt tegen discriminatie innemen. Het is de vraag echter of zij de juiste partij zijn om te bepalen wat nog gewoon een foto is en wat stereotyperend. Facebook, tevens eigenaar van Instagram, heeft er alle commerciële belang bij om zich te voegen naar het politiek wenselijke gedrag van haar gebruikers. Facebook op de stoel van de rechter! Mag ik dat een heel klein beetje eng vinden?

Facebook bepaalt wat de geschiedenis haalt

Natuurlijk zijn er stereotyperende foto’s waarin Zwarte Piet op een domme knecht lijkt en een Jood altijd lange krullen heeft en geld verdient. Er is alles voor te zeggen om kwetsende beelden te verwijderen. De beelden zijn daarmee niet van internet, noch zal het idee erachter uit het hart en hoofd zijn van diegene die ze geplaatst heeft. De foto’s simpelweg te verwijderen, verwijder je ook de kans om er een stevige mening over te hebben of een ander standpunt. Alleen open discussie houdt het fenomeen transparant. Niet het onder de mat vegen ervan.

Zijn kinderfoto’s sinterklaasfeest nog veilig?

Hoe wenselijk zou u het vinden als de foto’s van uw kinderen van het sinterklaasfeest van vorig jaar, of een paar jaar daarvoor, opeens van uw account van Facebook of Instagram werden verwijderd, omdat iemand anders vindt dat er geen zwarte Piet te zien mag zijn? Is dat wenselijk?

Stemmingmakerij? Dan maar een poll

Natuurlijk kan ik er helemaal naast zitten en een beetje stemmingmakerij lopen schoppen omdat ik bang ben voor de macht van Facebook, terwijl u ze juist zou willen belonen. Daarom is een eerlijke poll de beste manier het pleit te beslechten. Stem hieronder:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio