16.2 C
De Bilt

Woerden breidt uit: duurzame nieuwbouw met oog voor sociale verbinding

De gemeente Woerden is flink aan het uitbreiden. In 2023 staan er namelijk 310 woningen gepland ter oplevering en dit is ook noodzakelijk. Het plan is namelijk om in 2040 in totaal 5.412 woningen te realiseren. Bij de bouw van deze nieuwbouwappartementen in Woerden staat inclusiviteit, duurzaamheid en energieneutraliteit centraal.

Combinatie tussen koop- en (sociale)huurwoningen

Van de 5.412 woningen die gerealiseerd worden in 2040 is een gedeelte bestemd voor sociale huur, een stuk voor private huur en een deel voor koopwoningen.

Tegenwoordig worden veel nieuwbouwwijken gerealiseerd met diversiteit als een van de prioriteiten. Dit zal ook het geval zijn bij de nieuwbouwappartementen in Woerden. Een van de manieren om dit te bereiken is door koopwoningen, huur en sociale huur met elkaar te combineren in dezelfde wijk.

Door Woerdenaren met verschillende inkomens, achtergronden en levensstijlen bij elkaar in een wijk te plaatsen schept dit de kans om elkaar te ontmoeten. De gemeente Woerden hoopt dat dit leidt tot meer begrip voor elkaar en sociale cohesie binnen de wijken.

Bovendien heeft Woerden over de jaren heen een exponentiële toename gezien in huizenprijzen. Door extra in te zetten op de bouw van sociale huurwoningen zullen er minder snel tekorten ontstaan in de woningmarkt, waardoor de prijzen stabiliseren.

Appartementencomplex The Mill in Woerden

The Mill is een van deze nieuwbouwappartementen dat in 2023 opgeleverd zal worden. Op 25 februari gaf Wethouder Arjan Noorthoek het officiële startsein voor de bouw van The Mill. Hij sprak van een prachtig woongebied voor Woerden.

In totaal zal dit appartementencomplex ruimte bieden voor 72 huurappartementen. The Mill is centraal gelegen in de wijk Nieuw-Middelland, ten zuiden van de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam. Met het bruisende centrum op loopafstand is dit appartementencomplex ideaal voor wie enerzijds op zoek is naar rust en anderzijds van levendigheid houdt.

De bouw van dit complex nadert zijn eind, waardoor deze woondroom van velen steeds dichterbij komt. Deze zomer zullen de eerste bewoners zich gaan settelen in The Mill.

Dit appartementencomplex is een goed voorbeeld van een nieuwbouwproject in Woerden waar energiezuinigheid en duurzaamheid in ieder aspect, van bouw tot aflevering, naar voren komen.

Energiezuinig wonen staat centraal

Energieneutraliteit is tegenwoordig de norm voor nieuwbouw door het hele land. Woerden is hier geen uitzondering in. Sinds 1 januari zijn er nu eenmaal strenge BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Woningen) gesteld aan nieuwbouwprojecten. Om als stad in 2050 geheel energieneutraal te zijn, is het noodzakelijk dat deze BENG-regels worden nageleefd.

Naast het inzetten op energieneutrale woningen wordt er in Woerden ook extra ingezet op meer groenvoorzieningen. Bij nieuwbouwproject The Mill worden bijvoorbeeld extra tuinen gebouwd. Naast dat het een prachtige blikvanger is, zorgt extra groen rondom woningen voor meerdere voordelen.

Ten eerste verbetert dit de luchtkwaliteit, waardoor de bewoners gezondere lucht door hun woning ventileren. Ook neemt het groen veel warmte op in de zomer. Steden waar weinig tot geen groenstroken te vinden zijn, zijn een stuk warmer wanneer de zon schijnt dan steden waar veel groen te vinden is.

Inclusiviteit, duurzaamheid en energieneutraliteit

De gemeente Woerden zet zich in voor een inclusieve, duurzame en energieneutrale stad. Door nieuwbouwprojecten zoals The Mill te realiseren met een combinatie van koop-, huur- en sociale huurwoningen, hoopt de gemeente sociale cohesie te creëren en de woningmarkt stabiel te houden.

Daarnaast wordt er extra ingezet op energieneutraliteit en groenvoorzieningen. The Mill is hier een goed voorbeeld van en zal deze zomer haar eerste bewoners verwelkomen. Woerden is op de goede weg om in 2040 5.412 woningen te realiseren en een energieneutrale stad te worden.

Geïnteresseerden die niets willen missen van de laatste ontwikkelingen kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief op de website van NieuwWonen Groene Hart. Hierin worden zij op de hoogte gehouden van de laatste nieuwbouwontwikkelingen in Woerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio