21.7 C
De Bilt

Zelf geplukte paddenstoelen zorgen voor veel vergiftigingen.

Binnenland – Er zijn dit jaar al 28 mensen die door het eten van zelf geplukte paddenstoelen ziek geworden. Dat zijn er heel wat meer dan vorig jaar, blijkt uit de cijfers Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Toen hadden elf mensen een paddenstoelenvergiftiging op gelopen.

Er was in september van dit jaar slechts sprake van negen meldingen van vergiftigingen. Maar nadat de paddenstoelen massaal groeide, zijn er veel meldingen van vergiftigen bij gekomen. Dat er dit jaar erg veel meer paddenstoelen groeide, zou kunnen verklaren voor de vele vergiftigingen kunnen zijn. De weersomstandigheden van dit jaar waren voor de paddenstoelen ideaal. Veel regen na een warme zomer met als gevolg een hoge luchtvochtigheid, de ideale omstandigheid voor paddenstoelen.

Onbekend met Nederlandse paddenstoelen

Volgens het NVIC is het opvallend dat veel patiënten niet van Nederlandse afkomst zijn, waardoor zij niet bekend zijn met de paddenstoelen die men in Nederland tegen komt en verwarren zij de giftige paddenstoelen met de eetbare varianten in eigen land. Het NVIC geeft dan ook als advies om nooit zomaar zelf geplukte paddenstoelen te eten. Met te weinig kennis over de zwammen soorten, is het verstandiger om eetbare paddenstoelen in de winkels te kopen.

De klachten die men krijgt na het eten van paddenstoelen, is afhankelijk van de hoeveelheid zwammen die men heeft gegeten en de mate van giftigheid. De beruchtste paddenstoelen zijn de amatoxinen. Deze komen veel voor in Nederland. Door de droge zomer en de regen van de afgelopen tijd zijn er veel groene knolamanieten te vinden. Dat is een extreem giftige paddenstoel, die gevaarlijk is voor mens en dier. Een vergiftiging door de amatoxinen begint 6 tot 24 uur na het eten en heeft braken en diaree als symptomen. Wanneer het daarna lijkt of de patiënt op knapt, zorgen de giftige stoffen voor levercelschade. Na enkele dagen kan men leverfalen ervaren wat fataal af kan lopen. Alleen een levertransplantatie zou nog kunnen helpen.

Het probleem is dat giftige paddenstoelen, die veel lijken op een champignon, er helemaal niet gevaarlijk uit zien. Daarom moet je niet zomaar paddenstoelen plukken om te eten, alleen als je er heel zeker van bent wat je doet.

Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio