20 C
De Bilt

Zr.Ms. Van Amstel sluit aan bij NAVO-vlootverband

Maandag 17 april vertrekt Zr.Ms. Van Amstel vanuit Den Helder. Het marineschip wordt onderdeel van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). SNMG1 is één van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.

De NAVO heeft de snel inzetbare vlootverbanden na de inval in Oekraïne geactiveerd om te laten zien dat ze paraat is. Door deel te nemen aan SNMG1 en samen te oefenen blijven de NAVO-landen bovendien goed op elkaar ingespeeld op zee. De SNMG1-vloot is direct 24/7 inzetbaar als de NAVO daarom vraagt.

SNMG1 opereert in de Noordzee, de Baltische zee en de Atlantische oceaan. De groep doet onder meer oefeningen en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.

Zr.Ms. Van Amstel specialist in onderzeebootbestrijding

Zr.Ms. Van Amstel is gespecialiseerd in onderzeebootbestrijding. Het schip is daar geschikt voor vanwege het sonarsysteem waarmee het is uitgerust. Deze zogeheten Low Frequency Active Passive Sonar (LFAPS) is een innovatieve en unieke lage-frequentie sonar. Die is met een lange kabel op de gewenste diepte te brengen. Zr.Ms. Van Amstel is binnen de NAVO één van de weinige fregatten die hiermee zijn uitgerust.

Onderzeebootbestrijding is onmisbaar bij maritieme operaties en blijft ook in de toekomst een grote rol spelen. Vijandelijke onderzeeboten kunnen een gevaar vormen voor de moderne samenleving, bijvoorbeeld door ongezien grote schade aan te richten aan schepen of infrastructuur op zee of op de zeebodem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio