17.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Zweden door NAVO-hoofdkwartier Brunssum verwelkomt

‘Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) heeft op maandag 11 maart Zweden officieel verwelkomt als het tweeëndertigste lid van de NAVO (Noord-Atlantische Vedragsorganisatie). Bij de vlagceremonie waren aanwezig de Zweedse ambassadeur in Nederland de heer Oljelund, de Zweedse luitenant-generaal Edström, de staf van HQ JFCBS en de Zweedse militaire delegatie werkzaam op het hoofdkwartier. De ceremonie heeft plaats gevonden voor het hoofdgebouw van HQ JFCBS op de militaire basis in Brunssum.

De plaatsvervangend commandant JFCBS, luitenant-generaal Lanchares leidde de ceremonie namens de commandant generaal Miglietta. Tijdens zijn toespraak verklaarde hij opgetogen te zijn over de toetreding van Zweden tot de NAVO en heette hij de nieuwe bondgenoot van harte welkom. ‘Wij staan trots schouder aan schouder met hen, klaar om door het complexe veiligheidslandschap van de 21e eeuw te navigeren’, zei Lanchares.

Zweden voor het eerst sinds 1814 bij militair bondgenootschap

De Zweedse luitenant-generaal Edström onderstreepte in zijn toespraak: “Dit is een historische dag voor mijn land. Voor het eerst sinds 1814 maakt Zweden deel uit van een militair bondgenootschap. Wij zijn nu lid van de NAVO. De reis die we samen met onze Finse vrienden zijn begonnen, is eindelijk voltooid. Als bondgenoten zullen wij de meest succesvolle militaire alliantie in de geschiedenis versterken – en de Alliantie zal ons versterken.”

De Zweedse ‘Senior National Representative’ (li.) van HQ JFCBS overhandigt de Zweedse vlag aan de vlaghijser
De Zweedse ‘Senior National Representative’ (li.) van HQ JFCBS overhandigt de Zweedse vlag aan de vlaghijser – Foto NATO JFCBS

Na afloop van de vlagceremonie vond er een receptie plaats voor genodigden. De heer Oljelund sprak het publiek toe en stelde dat de toetreding van Zweden tot de NAVO opmerkelijk is en zelfs historisch. “Bijna 210 jaar voerde Zweden een miltair neutraliteitsbeleid, maar de wereld is veranderd. Een overweldigende meerderheid van de Zweedse bevolking en het parlament steunt dit politieke besluit. Een aanval op een NAVO-land, is een aanval op allen. Wij, Zweden pakken deze verantwoordlijk op’’, aldus de Zweedse ambassadeur.

Het Scandinavische land neemt sinds het begin van de jaren negentig deel aan het NAVO ‘Parnership for Peace’-programma. De NAVO en Zweden oefenden samen in veel militaire verdediginsoefeningen. Met het grootste land van Scandinavië krijgt het bondgenootschap een robuuste en betrouwbare bondgenoot.

Finland en Zweden hebben het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd na de invasie van Russische troepen in Oekraïne op 24 februari 2022. Dit was hun reactie op de onrechtmatige en brutale daad van Rusland. Finland is sinds 4 april 2023 al lid.

De Zweedse vlag
De Zweedse vlag – Foto: NATO JFCBS

De Zweedse krijgsmacht is zeer modern, voldoet aan de hoogtse normen, zijn goed opgeleid, uitgerust en zeer capabel. Verder oefenen ze al vele jaren samen met NAVO-troepen volgens NAVO-procedures. In 2010 beëindigde het Scandinavische land de dienstplicht, maar vanwege de groeiende Russische dreiging heeft Zweden deze in 2017 opnieuw ingevoerd. Sinds 2018 zijn ook vrouwen dienstplichtig.

Met de toetreding zijn bijna alle landen aan de Baltische Zee nu NAVO-landen. Toetreding tot het bondgenootschap maakt Zweden veiliger en de NAVO nog sterker.

De officiële vlaggenceremonies vonden gelijktijdig plaats bij alle NAVO-hoofdkwartieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio