11.8 C
De Bilt

112, daar red je ook op vakantie levens mee

Buitenland – Een incident is erg vervelend en onderweg naar een vakantie is erg vervelend. Gelukkig hebben alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde alarmnummer: 112. Daarnaast zijn er nog zo’n 60 landen waarvan het alarmnummer overeen komt met ons eigen nummer. Net als in Nederland is dit noodnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons.

112 ook in Europa

In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u 1-1-2. Binnen de EU kunt u in het Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. De centralist zal vragen van wie u hulp wilt hebben: politie – brandweer – ambulance. Vervolgens vertelt u waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres. Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat je vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat je bezoekt en sla deze op in je mobiele telefoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio