5.3 C
De Bilt

Defensie stuurt acht F-35’s naar Polen voor verdediging NAVO-oostflank

Acht F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht vertrekken eind januari naar Polen. In februari en maart zijn vier gevechtsvliegtuigen beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa, het zogenoemde Air Policing. De andere vier F-35’s doorlopen een trainingsprogramma met bondgenoten, zogenaamde Vigilance activiteiten. Deze trainingen verhogen de aanwezigheid van NAVO aan de oostflank en bevorderen de samenwerking tussen de verschillende NAVO-landen.

Bewakingstaak F-35 toestellen

De bewakingstaak bestaat uit de zogenoemde quick reaction alert. De straaljagers kunnen binnen enkele minuten opstijgen om een toestel te onderscheppen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een vliegtuig zich niet identificeert of zonder toestemming het luchtruim nadert. Twee toestellen bewaken permanent het NAVO-luchtruim, beide andere zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd.

Met de acht toestellen draagt Nederland bij aan de verdediging aan de oostflank van de NAVO. Dit draagt bij aan het geruststellen van onze bondgenoten in de regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio