15.6 C
De Bilt

Onderzoek DPAA en Trident Archeologie naar Amerikaanse bommenwerper voor de kust

Vlissingen – Op 15 april 2024 start de Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) uit de Verenigde Staten in samenwerking met Trident Archeologie een project voor de kust van Domburg met als doel het lokaliseren en bergen van vermiste Amerikaanse militairen. De vermisten houden verband met een B24H Liberator die op 5 november 1943 buiten Domburg in zee stortte.

De crashlocatie is sinds 2009 bekend en na uitgebreid onderzoek in 2019 heeft de DPAA besloten dat de kansen om stoffelijke resten op de locatie aan te treffen voldoende zijn om deze zoekactie te organiseren. Het project zal plaatsvinden tussen 15 april en 3 mei 2024. Eventuele resultaten zullen ruimschoots na afsluiting van het veldwerk door DPAA gedeeld worden.

Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine heeft in 2009 al ter plaatse onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van het serienummer van een boordwapen en het Missing Air Crew Report zijn de vliegtuigwrakdelen geïdentificeerd als zijnde afkomstig van een Amerikaans WOII B 24H vliegtuig. Van de bemanning van dit vliegtuig staan nog twee mensen als vermist (missing in action) opgegeven.

Om te voorkomen dat er gedoken wordt op het wrak hebben de gemeenten Vlissingen, Veere en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat destijds een duikverbod ingesteld op de locatie van het vliegtuigwrak. Het wrak is afgedekt met een laag zand, zodat de mogelijk aanwezige stoffelijke resten niet verstoord kon raken of verloren konden gaan voor later onderzoek.

DPAA

Nu, 15 jaar later, wordt de zoektocht naar de vermiste militairen door DPAA hervat. In de aanloop naar en tijdens de werkzaamheden, is wellicht activiteit op de Noordzee zichtbaar. Wanneer er stoffelijke resten worden gevonden, zal het nog lang duren voordat er duidelijkheid is over eventuele identificatie. De onderzoeksresultaten worden uiteraard eerst gedeeld met eventuele nabestaanden voordat erover wordt gecommuniceerd.

DPAA maakt onderdeel uit van het Amerikaanse Ministerie van Defensie en zet zich in voor het terughalen van krijgsgevangenen (prisoners of war, POW) en vermiste personen (missing in action, MIA).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio