Duitsland classificeert het grootste deel van Nederland als een risicogebied

Bijna heel Nederland is als risicogebied geclassificeerd. Vanaf gisteren (7 oktober) is de provincie Limburg aan deze lijst toegevoegd. Vanuit Duits oogpunt is alleen Zeeland geen risicogebied. In Duitsland moeten mensen die het land binnenkomen vanuit risicogebieden in de regel 14 dagen in huiselijke quarantaine verblijven. De details van de uitvoering en de uitzonderingen worden bepaald door de deelstaten. Hier vindt u de regels voor bezoeken vanuit Nederland aan Noordrijn-Westfalen of vanuit deze deelstaat aan Nederland. Voor de andere deelstaten verwijzen wij u naar de websites van de desbetreffende deelstaten.

Vanuit Duitsland naar Nederlandse risicogebieden

De deelstaat NRW verstrekt op een speciale corona informatiepagina uitgebreide informatie. Hier wordt erop gewezen dat in principe iedereen die Noordrijn-Westfalen binnenkomt vanuit een risicogebied de plicht heeft om zich te melden bij de verantwoordelijke gezondheidsautoriteit. Deze melding kan schriftelijk, digitaal of telefonisch worden gedaan.

Meldplicht

Sinds 7 oktober is de meldplicht vereenvoudigd: grenspendelaars en familieleden die om familieredenen de grens oversteken, moeten zich bij binnenkomst vanuit een risicovol gebied bij de verantwoordelijke lokale gezondheidsdienst melden. Personen die om deze twee redenen regelmatig naar een risicogebied reizen of die vanuit een risicovol gebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen, hoeven dit voortaan maar één keer te melden. Voor korte verblijven tot 24 ur (bijv. boodschappen en tanken) wordt de meldplicht bij het de lokale gezondheidsautoriteit met ingang van 7 oktober afgeschaft.  

Redenen vrijstelling

Als er geen Covid-19 symptomen zijn, zijn in NRW de volgende redenen vrijgesteld van de quarantaineverplichting bij terugkeer uit een risicogebied:

  • Grenspendelaars, als zij tot 5 dagen naar een risicogebied reizen om dwingende beroepsredenen of om onderwijsredenen, of als zij uit een risicogebied komen, Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen.
  • Schoolbezoek: kinderen die in Nederland naar school gaan en dagelijks weer terug naar huis gaan in Duitsland.
  • Bepaalde familiaire redenen voor grensoverschrijdingen: U kunt maximaal 3 dagen naar een risicogebied of vanuit een risicogebied naar NRW reizen om speciale sociale of familiaire redenen (bijv. gedeelde voogdij, bezoek van levenspartners, eerste- en tweedegraads familieleden, enz.).
  • Dringende medische behandeling: Ook tot 3 dagen.
  • Bijstand of verzorging van personen die verzorging of bijstand nodig hebben, opvang/verzorging van kinderen: ook tot drie dagen.
  • Begrafenissen en crematies, deelname aan burgerlijke of religieuze huwelijken: ook tot drie dagen.
  • Korte verblijven:  Tot 24 uur kan men in het kader van het zogenaamde “klein grensverkeer” (bijv. boodschappen en tanken) naar een risicogebied reizen of vanuit een risicogebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen.

Bovendien is de quarantaineverordening niet van toepassing bij doorreis door Noordrijn-Westfalen (zonder overnachtingen).

Quarantaineverplichting

Daarnaast is de quarantaineverplichting niet van toepassing als er een negatieve coronatest is, die niet meer dan 48 uur voor binnenkomst is uitgevoerd. Een test kan ook in Duitsland worden gedaan. De quarantaineregels moeten echter worden nageleefd totdat het testresultaat beschikbaar is. Reizigers die terugkeren uit risicogebieden kunnen zich momenteel gratis laten testen op het coronavirus op vier luchthavens in Noordrijn-Westfalen. Het testresultaat kan meestal binnen drie dagen online worden bekeken. 

Vanuit Nederland naar Noordrijn-Westfalen

Als u niet onder de bovenstaande uitzonderingen op de quarantaineverplichting valt (kort verblijf, grenspendelaars, studenten, bepaalde familiebezoeken, enz.), moet u in quarantaine. 

Als u niet in quarantaine hoeft te gaan, moet u zich melden bij de verantwoordelijke gezondheidsinstantie. Bij sommige gezondheidsinstanties kunt u dit digitaal doen, bij andere moet u bellen. Als u in NRW bent voor een kort verblijf van minder dan 24 uur, hoeft u zich niet te melden bij de lokale gezondheidsautoriteit.

Het kan nuttig zijn voor grensarbeiders om een verklaring van hun werkgever te hebben dat zij in Duitsland werken. U kunt zo’n verklaring hier downloaden. Dit voorkomt wachttijden tijdens een eventuele grenscontrole.

Meer informatie vindt u hier:

Corona infopagina van de deelstaat NRW

– Telefoon van de Informatielijn Corona van de staat NRW: 0049 211 9119-1001

– Huidige Coronaeinreiseveordnung NRW (PDF), geldig vanaf 7 oktober 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Vliegtuig voert meetvluchten uit op NAVO vliegbasis Geilenkirchen

Geilenkirchen - Van 9 tot en met 13 augustus worden op en nabij de NAVO vliegbasis Geilenkirchen vluchten uitgevoerd om de radar van de...

Speciaal gezant gaat zorg Suriname adviseren

Als speciaal gezant wordt dr. Marc Sprenger opnieuw uitgezonden naar Suriname om ter plaatse te adviseren over de acute coronazorg in nauwe samenwerking met...

Eerste helft 2021: 50.000 kilo cocaïne met bestemming Nederland onderschept

De Douane en internationale opsporingsinstanties hebben in de eerste helft van 2021 ruim 50.000 kilo cocaïnedrugs bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag...

Voorraad AstraZeneca door Nederland gedoneerd

Nederland doneert de 745.000 doses AstraZeneca die nog op voorraad zijn doneren aan landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse...

‘Drugsjager’ Holland boekt nieuwsucces in Caribisch gebied

Buitenland - 'Drugsjager' Zr.Ms. Holland heeft wederom een drugstransport onderschept in het Caribisch gebied. Het betrof 325 kilo cocaïne. Nog geen 3 weken geleden...

8 toeristische ‘Veenpoorten’ worden meertalig

Emmen - Acht Nederlands en Duitse musea en recreatieve trekpleisters in het Natuurpark Veenland gaan alle informatie voor hun bezoekers aanbieden in het Nederlands,...

160.000 vaccins nog deze week naar Suriname

Landelijk/buitenland - Nederland zal deze week nog eens 160.000 vaccins naar Suriname sturen om te helpen bij de bestrijding van het Coronavirus. Dit heeft...

Suriname ontvangt woensdag 90.000 vaccins uit Nederland

Vanwege de zeer ernstige corona-situatie in Suriname gaan woensdag 90.000 doses AstraZeneca plus naalden en spuiten op het vliegtuig. Dat heeft minister Hugo de...